Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Legendarni Pape otvoreno

Sušić za Fokus uoči utakmica Lige nacija: “Samo da se negdje ne obrukamo”

Safet Sušić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Safet Sušić

Podsjećamo, ovaj ciklus počinjemo 7. septembra gostovanjem Nizozemskoj u Eindhovenu, dok tri dana poslije idemo na megdan Mađarskoj u Budimpeštu.

Nekadašnji selektor reprezentacije BiH i vjerovatno najbolji fudbaler kojeg smo imali ikada Safet Sušić je jedan od najpozvanijih kada su u pitanju fudbalske prilike u našoj zemlji.

Legendarni Pape je kao što znamo jedini selektor koji je odveo Zmajeve na jedno veliko takmičenje, a to je bilo Svjetsko prvenstvu u Brazilu prije 10 godina. Upravo zbog toga, ali i svega što je uradio za fudbal u globalu, treba s pažnjom slušati šta govori.

safet sušić
Foto: NSBiH
Jeidni selektor koji je odveo reprezentaciju BiH na veliko takmičenje

Safet Sušić nije optimista

U razgovoru za Fokus pričali smo s Papetom o predstojećim utakmicama Lige nacija, gdje izabranici Sergeja Barbareza igraju u grupi s Nizozemskom, Mađarskom i Njemačkom.

Podsjećamo, ovaj ciklus počinjemo 7. septembra gostovanjem Nizozemskoj u Eindhovenu, dok tri dana poslije idemo na megdan Mađarskoj u Budimpeštu.

Obzirom na situaciju, ali i posljednje rezultate selekcije BiH, naš sagovornik ne vjeruje da možemo nešto ozbiljnije napraviti.

“Najvažnije je da se ne obrukamo. Ipak sa nama su u grupi dvije velike reprezentacije, koje su vjerovatno među pet ili šest najboljih u Evropi, plus Mađarska, koja je dosta napredovala u posljednje vrijeme, ima dobre rezultate. Naše šanse da tu nešto napravimo su minimalne ili nikakve. Kažem najvažnije je ne obrukati se i ne izgubiti u nekoj utakmici pet ili šest razlike”, govori nam Pape.

Podsjeća da Nizozemska i Njemačka uvijek daju puno golova.

“Sjećam se kvalifikacija kada smo otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, mi smo bili treća reprezentacija po broju postignutih golova. Ispred nas su bile samo Njemačka i Nizozemska. To dovoljno govori”, jasan je Safet Sušić.

Zabrinjavajući podatak jeste nedostatak kontinuiteta, a to najviše ovisi o selektoru. Naša selekcija je u posljednjih godinu dana promijenila čak četiri.

reprezentacija bih
Foto: NSBIH

Pokazati povjerenje

Sušić smatra da prije svega ne postoji strpljenje za selektore.

“Postavimo nekog na mjesto selektora i nakon dvije izgubljene utakmice, daj smjenjuj. Pogotovo je to bio slučaj s Kodrom, pa čak i Farukom. Ako nekoga dovedeš, moraš stati iza njega i pokazati mu povjerenje. Ne može se to raditi nakon par utakmice, posebno u slučaju Kodre. On praktično nije ni upoznao reprezentativce, već je bio smijenjen”, kaže Sušić.

Sarajevo dobro krenulo, pohvale Borcu i Zrinjskom

Na kraju razgovora smo se osvrnuli i na FK Sarajevo, gdje je Pape stekao status “božanstva”. Kaže da ga raduju dobri rezultati tima s Koševa novoj sezoni, ali i utakmice Borca i Zrinjskog u Evropi.

“Pratim rezultate, dobro su startali, upisali četiri pobjede. Nadam se da mogu ove godine nešto napraviti, ali tu su Borac i Zrinjski. Sarajevo vjerovatno ima cilj da bude prvak, nekoliko puta sam razgovarao s predsjednikom, dugo vremena nisu ništa značajno napravili u prvenstvu. Ove godine nisam toliko upoznat s ekipom, ali opet naglašavam najvažnije je da su startali s pobjedama. Moram naglasiti i odličan rezultat Borca u Evropi. Prošle sezone Zrinjski, zaista dobre rezultate pružaju na međunarodnoj sceni. Velika je to stvar da imaš dvije ekipe koje sada nešto znače u evropskim takmičenjima”, zaključio je u razgovoru za Fokus Safet Sušić.