Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Superkompjuter izračunao šanse svake reprezentacije za prolaz: Hrvatska i Srbija ne stoje baš najbolje

stojkovic dalic
FOTO: Pixsell
Dragan Stojković i Zlatko Dalić: Nezavidna situacija i za Hrvatsku i za Srbiju

Aktuelni prvak Evrope Italija je tek na sedmom mjestu favorita za osvajanje EP, iza Nizozemske

Poznata britanska kompanija za sportsku analizu Opta objavila je predviđanje za svaku od reprezentacija na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj nakon dva kompletirana kola u grupnoj fazi takmičenja. 

Superkompjuter izračunao je šanse svake reprezentacije za plasman u grupi, od prvog do četvrtog mjesta, kao i šanse u nokaut fazi za put do finala. 

Samo pet sigurnih za nokaut fazu

Podsjećamo, samo dvije nogometne reprezentacije su nakon dva kola nedodirljive na prvoj poziciji, a to su Španija i Portuga, dok je još plasman u nokaut fazu osigurala i domaćin Njemačka, Nizozemska i Švicarska, samo je pitanje s koje pozicije, prve ili druge u grupi. Engleska samo u nevjerovatnoj kombinaciji može ostati bez prolaza, a šanse za to su prema superkompjuteru 0,02 posto.

Jedna reprezentacija oprostila se od svih šansi za prolaz dalje, a to je Poljska koja će grupu sigurno završiti kao posljednjeplasirana. 

Hrvatska reprezentacija nije u dobroj situaciji

Što se tiče naših komšija Hrvatske i Srbije, superkompjuter je izračunao sljedeće:

hrvatska reprezentacija ep

Šanse Hrvatske za drugo i treće mjesto su nešto iznad 29 posto, dok su šanse da završi kao posljednjeplasirana u grupi čak 41 posto. Prema superkompjuteru šanse Hrvatske da se domogne nokaut-faze odnosno 1/16 finala su 35 posto. Podsjećamo, Hrvatska u posljednjem kolu igra protiv Italije. I samo joj pobjeda daje realne šanse da se plasira u narednu rundu.

Srbija ima velike šanse da završi kao posljednja u grupi

Superkompjuter je izračunao da su šanse da Srbija ispadne već nakon grupne faze 56 posto. Da će Srbija završiti grupnu fazu na drugoj poziciji šanse su 26 posto, a na trećoj 17 posto. Srbija u posljednjem kolu igra protiv Danske. 

srbije reprezentacija ep

Sloveniji se daju solidne šanse

Najveće šanse za prolaz dalje sa ovih prostora ima reprezentacija Slovenije. Slovenci još uvijek mogu biti i prvi u grupi (8 posto), a za drugo mjestu superkompjuter im daje 5 posto šansi. Slovenci bi prema superkompjuteru najprije mogli završiti kao treći u grupi (57 posto šansi).

Posljednju utakmicu grupne faze igraju protiv Engleske. Slovencima se daje 38 posto šansi da će proći u narednu rundu.

slovenija reprezentacija sanse ep

Podsjećamo, u narednu rundu će se plasirati prve dvije reprezentacija iz svake od šest grupe, te četiri najbolje trećeplasirane.

Francuska favorit za titulu

Prema superkompjuteru Francuska je favorit broj 1 za sovajanje EP. Slijede Njemačka, Engleska, Španija pa Portugal.

francuska favorit
Francuska favorit broj 1

Aktuelni prvak Evrope Italija je tek na sedmom mjestu, iza Nizozemske. Pogledajte kakve šanse se daju ostalim reprezentacijama za poredak u grupi.

opat analiza superkompjuter euro 2024