Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Španija i Engleska večeras igraju veliko finale u Berlinu

spanija engleska
FOTO: UEFA

Finale Španija – Engleska počinje u 21:00 uz direktan prijenos na BHT1

Finale sedamnaestog UEFA Evropskog prvenstva u fudbalu večeras će od 21:00 na Olimpijskom stadionu u Berlinu odigrati reprezentacije Španije i Engleske.

Španija furiozno do finala

Reprezentacija Španije je do finala stigla bez ijednog poraza ili neriješenog rezultata, što je impresivan učinak, posebno kada se uzme u obzir s kojim je reprezentacijama odmjerila snage u dosadašnjem dijelu turnira.

Prvi dio takmičenja su okončali kao prvoplasirani u grupi B sa tri pobjede – nad Hrvatskom (3:0), nad Italijom (1:0) i nad Albanijom (1:0).

U osmini finala savladali su Gruziju s 4:1, u četvrtini finala Njemačku nakon produžetaka sa 2:1, dok su u polufinalu bili bolji od Francuske, također rezultatom 2:1.

Engleska se provukla do finala

Sa druge strane, reprezentacija Engleske je bila manje “ubjedljiva” na svome putu do Berlina.

Takmičenje u grupi C su završili kao prvoplasirani sa pet osvojenih bodova i pobjedom nad Srbijom (1:0), te remijima s Danskom (1:1) i Slovenijom (0:0).

U osmini finala Englezi su nakon produžetaka bili bolji od Slovačke s 2:1, a u četvrtini finala su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:3, 1:1 u regularnom dijelu utakmice) savladali Švicarsku, dok su u polufinalu bili bolji od Nizozemske s 2:1.

Četvrta titula za Španiju ili prva za Englesku?

Španija je već tri puta ponijela titulu najbolje reprezentacije u Evropi (1964., 2008. i 2012. godine).

Englezima bi trofej prvaka Evrope bio prvi u istoriji, a u svojim vitrinama imaju “samo” titulu prvaka svijeta osvojenu 1966. godine.

Sude Francuzi

Krovna kuća evropskog fudbala odredila je i službena lica za finalni susret EURO 2024. Tako će glavni sudija biti Francois Letexier iz Francuske.

Bit će to njegova četvrta utakmica na ovom takmičenju. Sudio je susrete između Danske i Srbije, te Hrvatske i Albanije, kao i susret osmine finala između Španije i Gruzije, dok je bio četvrti arbitar na meču prvog kola grupe A između Njemačke i Škotske.

Letexieru će pomoćnici biti Cyril Mugnier i Mehdi Rahmouni, dok je četvrti arbitar Poljak Szymon Marciniak. U VAR sobi će biti Jerome Brisard, Willy Delajod i Massimiliano Irrati.

Letexier ima 35 godina i smatra se jednim od najboljih sudija mlađe generacije u Evropi. U elitnom rangu francuskog fudbala je počeo da sudi 2016. godine, a od 2017. godine je na FIFA-inoj listi sudaca.

Trenutno se nalazi na UEFA-inoj Elitnoj listi arbitara, a u karijeri je već odradio 65 službenih utakmica pod okriljem krovne kuće evropskog fudbala.

Finale počinje u 21:00 uz direktan prijenos na BHT1.