Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slobodi ostavljen kratak rok za podmirenje duga koji nije preciziran

fena_kikanovic_mujkanovic_sloboda

Odlukom drugostepene komisije za licenciranje NSBiH, tuzlanska Sloboda dobila je licencu za nastup u Premijer ligi BiH, ali se spominje da je odluka uvjetna, jer Tuzlaci do 9. juna moraju četvorici bivših igrača (Kostić, Mehidić, Fatić, Govedarica) isplatiti oko 100.000 maraka.

U Slobodi kažu da su zbunjeni ovom odlukom, jer nije navedena cifra koju do 9. juna treba uplatiti, niti je naveden žiroračun za uplatu spornih sredstava.

– U dopisu drugostepene komisije nije navedena nikakva cifra, a pretpostavljam da se radi o iznosu koji je prije tri mjeseca naveden u izvještaju revizorske kuće. Mi smo dio tih dugovanja osporili, pa ostaje nejasno o kojem se dugu radi, prema kojim igračima i na osnovu kojeg rješenja se on mora izmiriti. Da su u ovoj komisiji znali o kojem se iznosu radi, vjerovatno bi ga naveli. Ovako, u odluci stoji jedino da se izmiri „preostali dio dugovanja“, a ne i sama cifra – kaže za Fenu član UO Slobode Nermin Čolić.

Čolić potencira navodni dug prema Ivanu Kostiću od 60.000 maraka, koji osporavaju.

– Dok je Kostić igrao mi smo prema njemu izmirili sva dugovanja. Ispostavilo se da je riječ o internom dogovoru s bivšim predsjednikom Azmirom Husićem, za koji ne postoji validan ugovor. Taj dio je sporan, tim više što je Kostić napustio klub i počeo trenirati sa Željezničarom. Kako može tražiti novac za vrijeme kada nije igrao, trenirao niti je bio u Tuzli – navodi Čolić.

Tokom dana pravni zastupnik Slobode Dino Kikanović uputit će drugostepenoj komisiji za licenciranje dopis u kojem će tražiti dodatna objašnjenja i preciziranje duga.

– Ova komisija je 29. maja usvojila našu žalbu, preinačila je odluku prvostepene komisije i dala nam je licencu. Naloženo nam je da izmirimo preostali dio obaveza, ali nije navedeno je li to marka, 100 ili 100.000 maraka. I kad bismo htjeli uplatiti novac, ne znamo o kojoj se sumi radi. To znači da je odluka komisije nejasna i neprovodiva – kaže za Fenu advokat Kikanović.

U Slobodi ističu da su zbog neosnovano prikazanih dugova podnijeli tužbe protiv četvorice nogometaša, ali je sigurno da one neće biti riješene u ovako kratkom roku.

Postavljaju i pitanje: šta će se dogoditi ako na sudu dokažu da su zahtjevi igrača pravno neutemeljeni i suprotni aktima kluba i NSBiH?