Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petr Cech oprostio se od reprezentacije Češke

PetrCech

Petr Cech, golman londonskog Arsenala, odlučio je da se oprosti od fudbalske reprezentacije Češke, javlja Anadolu Agency (AA).

Cech, kojem su 34 godine, svoju odluku je objavio u petak, kazavši da se u nastavku karijere želi u potpunosti posvetiti svom klubu, prenose britanski mediji.

Cech je u dresu sa državnim grbom debitovao 2002. godine i od tada je postao nezamjenjiv na golu Češke. Za nacionalni tim je upisao 124 nastupa i postao rekorder.

Posljednju utakmicu za reprezentaciju svoje zemlje odigrao je nedavno na Evropskom prvenstvu u Francuskoj u porazu Češke od Turske rezultatom 0:2. Najveći uspjeh sa nacionalnim timom ostvario je 2004. godine kada se Češka plasirala u poufinale Evropskog prvenstva u Portugalu.

Klupsku karijeri počeo je u mlađim kategorijama Viktorije Plzen, da bi u seniorskoj konkurenciji branio za Chmel Byšani, Spartu Prag, Rennes, Chelsea i sada za Arsenal. Sa Chelseajem je osvojio po četiri naslvoa šampiona i pobjednika FA Kupa, tri Liga kupa, dva Superkupa. Sa „plavcima“ je imao uspjeha i na evropskoj sceni osvojivši Ligu šampiona i Ligu Evrope.