Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Pet stvari koje trebate znati uoči meča Hrvatska – Italija: Susjedima baš treba “čudo neviđeno”?!

hrvatska italija 2012
FOTO: Pixsell
Hrvatska - Italija, EP 2012: Hrvati su tada ispali u grupnoj fazi

Takmičenje ne EURO 2024 se nastavlja večeras u grupi B, utakmicama Hrvatska – Italija i Španija – Albanija

Takmičenje po grupama na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj ušlo je u svoju završnu rundu. Njemačka i Švicarska sinoć su u grupi A potvrdili plasman u nokaut-fazu, dok će Mađarska kao treća u toj grupi s tri boda čekati rasplet u ostalim grupama i nadati se prolazu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Takmičenje se nastavlja večeras u grupi B, utakmicama Hrvatska – Italija i Španija – Albanija. Obje utakmicu počinju u 21 sat uz direktan prenos na BHT1 i MY TV.

Španci su već osigurali plasman u narednu fazu, dok će svoju šansu večeras tražiti preostale tri reprezentacije. U najboljoj situaciji je Italija kojoj će i remi biti dovoljan da se plasira u 1/16 finala kao drugoplasirana. Hrvatskoj i Albaniji samo pobjeda daje kakve takve realne šanse.

Što se Hrvatske tiče, gledajući na tradiciju nastupa na evropskim prvenstvima, nisu baš velike, ali ne i nikakve.

hrvatska livakovic
FOTO: Pixsell

Hrvatska je poraz na startu jednom pretvorila u prolaz

Samo jednom je nogometna reprezentacija Hrvatske poražena u prvoj utakmici na šest prethodnih evropskih prvenstava na kojim je igrala. Bilo je to na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Tada je Hrvatska poražena u prvom kolu od Engleske (0:1) i nakon toga su uspjeli proći grupu. Remizirali su u drugom kolu s Češkom (2:2), a potom pobijedili u trećem Škotsku (3:1). I ovo prvenstvo Hrvati su počeli porazom od Španije.

hrvatska engleska 2020
FOTO: Pixsell
Hrvatska – Engleska, EURO 2020: Hrvatska je prije ovog EP tada jedini put poražena u prvom kolu

Grupu s Italijom ne pamte po lijepom

Samo jednom je Hrvatska reprezentacija na evropskim prvenstvima bila u grupi s Italijom, i tada nije prošla grupu. Bilo je to 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj. Tada je u grupi sa Hrvatskom bila još i Španija te Republika Irska. Hrvati su tada osvojili četiri boda i ispali. Izgubili su od Španije (0:1), remizirali s Italijanima (1:1), a pobijedili Irce (3:1).

Hrvatska kada primi gol teško može do pobjede

U ukupno sedam nastupa na EP Hrvatska nogometna reprezentacija dobila je samo jednu utakmicu u kojoj je prva primila gol. Bilo je to 2016. godine u utakmici protiv Španije u tećem kolu grupne faze. Španija je tada povela golom Morate u 7. minutu, nakon čega su Kalinić u 45. i Perišić u 87. minutu kreirali preokret za pobjedu od 2:1.

hrvatska spanija 2016
FOTO: Pixsell
Hrvatska – Španija, EURO 2016_ Jedina utakmica koju je Hrvatska dobila na evropskom prvenstvima nakon što je primila prvi gol

Španci su uoči te utakmice već bili osigurali prolaz u nokaut-fazu. U preostalih 11 utakmica na evropskim prvenstvima u kojima su primili prvi gol sedam su izgubili, a četiri puta remizirali.

Italija je u trećem kolu izgubila samo jednom i to “revijalnu” utakmicu

Nogometna reprezentacija Italije izgubila je samo jednu utakmicu u trećem kolu grupne faze na svim svojim nastupima na EP. Bilo je to na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Tada su Italijani izgubili u trećem kolu od Republike Irske (0:1), i to nakon što su već bili osigurali prolaz dalje s dvije pobjede u prva dva kola. 

Nikad manje od četiri boda

Italijanska reprezentacija nikada svoj nastup u grupnoj fazi na evropskim prvenstvima nije završila s manje od četiri osvojena boda. Da bi taj niz nastavila večeras joj treba barem remi s Hrvatskom, koji bi Hrvate vjerovatno poslao kući.