Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pobijedili mađarsku

Njemačka prva osigurala prolazak u drugi krug

Ilkay Guendogan
FOTO: IMAGO/Markus Ulmer/Pixsell
Ilkay Guendogan

Njemačka je na prvom mjestu u grupi A te još mora odigrati protiv Švicarske u trećem kolu

Njemačka reprezentacija pobijedila je 2:0 Mađarsku u drugom kolu grupe A Evropskog prvenstva. Golove su zabili Jamal Musiala i Ilkay Gundogan. Njemačkoj je ovo druga pobjeda na turniru i time je ekipa Juliana Nagelsmanna osigurala prolazak u osminu finala.

Od početka se igralo u visokom ritmu. Mađari su umalo u prvoj minuti stigli do vodstvo, ali je Neuer stigao blokirati udarac Ronalda Sallaija iz blizine. Njemačka je uskoro preuzela kontrolu utakmice i stigla do prvog pogotka.Musiala je zabio za 1:0 nakon greške mađarske odbrane.

Ilkay Gundogan i Willi Orban bili su u duelu u kaznenom prostoru, nakon čega je Mađar pao. Tražili su njegovi saigrači prekršaj, no Nijemci su uzeli loptu. Gundogan je uzeo loptu i dao je Musiali, koji je pogodio za vodstvo. Dio krivnje ide i za golmana Mađarske Petera Gulascija, koji nije izašao na loptu, već je ostao na crti.

Gundogan riješio pitanje pobjednika

Sallai je na kraju prvog dijela gurnuo loptu u mrežu, no nije mu priznat pogodak zbog zaleđa. Ilkay Gundogan riješio je pitanje pobjednika golom u 67. minuti. Maximilian Mittelstädt mu je asistirao s lijeve strane. Ostao je sam kapiten Njemačke na povratnoj lopti i lagano pogodio s deset metara.

Njemačka je na prvom mjestu u grupi A te još mora odigrati protiv Švicarske u trećem kolu. Švicarci od 21 sat igraju protiv Škotske, koju je Njemačka pobijedila u prvom kolu 5:1.