Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

održana skupština

Ništa od smanjenja Prve lige Federacije BiH, jedan glas presudio

prv liga fbih stupčanica
Foto: Tuzlanski.ba

Također, trebala bi uslijediti i rekonstrukcija drugih liga, a umjesto dosadašnje četiri trebale bi se igrati dvije Druge lige FBiH

Vanredna Skupština Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je jučer u Sarajevu, a jedina tema trebalo je biti skraćenje Prve lige FBiH.

Prijedlog je bio da se skrati liga sa 16 na 14 klubova, no odluka nije usvojena. Skupštini je prisustvovalo 30 delegata od 40 i po Statutu je trebalo svih 30 da se usvoji skraćenje, međutim jedan glas je bio protiv da se liga skrati, tako da je odluka o skraćenju pala.

Iako je prvobitni prijedlog bio da u naredne dvije sezone Prvu ligu FBiH igra po 16 klubova, a da se od sezone 2026/27 skrati na 12 klubova, delegati su se danas izjašnjavali o drugačijem modelu rekonstrukcije entitetskog takmičenja. Prema novom prijedlogu glasalo se da se u sezoni 2025/26 liga smanji na 14 (što je zahtjev FSBiH), a da od sezone 2026/27 Prvu ligu FBiH igra 12 klubova.

Također, trebala bi uslijediti i rekonstrukcija drugih liga, a umjesto dosadašnje četiri trebale bi se igrati dvije Druge lige FBiH.

Nova sezona u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine počinje 17. avgusta.