Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Nevjerovatan rasplet u grupi D, Austrija šokirala Nizozemsku, Poljska zaustavila Francusku

mabppe penal
FOTO: Screenshot

Nakon prvog poluvremena bez golova, Francuska je povela u 56. minutu utakmice golom Mbappea iz penala

Nevjerovatan rasoplet u grupi D na Evropskom prvenstvu. Austrijea je pobjedom 3:2 u posljednjem kolu preskočila i Francusku i Nizozemsku i kao prvoplasirana ide u nokaut fazu.

Veliko iznenađenje napravila je i Poljska koja je otkinula bod Francuskoj i tako spriječila da prvi favorit prvenstva završi grupnu fazu na liderskoj poziciji.

Austrija je povela autogolom Malena u 6. minutu. Bio je to rezultat prvog poluvremena.

Nizozemci su uzvratili odmah na startu drugog dijela. U 47. minutu poravnali su preko golom koji je postigao Gakpo.

No, samo 12 minuta kasnije Schmidt ponovo dovodi Austriju u vodstvo. Čekalo se do 75. minute da Nizozemci ponovo izjednače, Depay je bio strijelac. Ali Austrijanci uzvraćaju brže nego nakon prvog gola protivnika. Sabitzer već u 80. minutu pogađa za novo vodstvo i, ispostavilo se, pobjedu Austrije.

Dva penala

Nakon prvog poluvremena bez golova, Francuska je povela u 56. minutu utakmice golom Mbappea iz penala. Činilo se da će Francuzi rutinski do tri boda i prvog mjesta u grupi.

No, u 80. minutu penal na drugoj strani. Lewandowski je preuzeo odgovornos, ali je Maignan odbranio. Ipak, golman Francuske je ranije krenuo s linije, pa je sudija poništio penala i ponovo vratio loptu na bijelu tačku.

Iz drugog pokušaja Lewandowski je pogodio. Bio je to njegov 83. gol u dresu Poljske.

Iz ove grupe Austrija ide dalje kao prva (6 bodova), Francuska kao druga (pet bodova), a Nizozemska kao trećeplasirana (4 boda). Poljaci idu kući s bodom.