Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši francuski prvak

Lyon stavio skoro sve svoje igrače na prodaju, žele ekspresno zaraditi 100 miliona dolara

Foto: Screenshot/X

Francuski klub namjerava prikupiti 100 miliona eura prije zatvaranja prijelaznog roka. “L'Equipe” navodi da im je potrebno još 75 miliona eura da postignu svoj cilj

Francuski prvoligaš klub Olympique iz Lyona stavio je većinu svoje ekipe na tržište transfera u pokušaju da postigne svoj cilj finansijske prodaje prije kraja prijelaznog roka, izvijestio je francuski list “L'Equipe” u četvrtak.

“Uprava Lyona upravo je poslala poruku da su od sada gotovo svi na prodaju, sve dok neko plati pravu cijenu”, piše “L'Equipe”.

Francuski klub namjerava prikupiti 100 miliona eura prije zatvaranja prijelaznog roka. “L'Equipe” navodi da im je potrebno još 75 miliona eura da postignu svoj cilj.

Krenuli s prodajama

Potrošili su 134 miliona eura u posljednja dva mjeseca, više od bilo kojeg kluba u Francuskoj. U julu su potrošili rekordnih klupskih 34 miliona eura za ugovor s defanzivcem Moussom Niakhateom iz Nottingham Foresta.

U četvrtak je sedmerostruki prvak Ligue 1 objavio da je prodao francuskog defanzivca Mamadoua Sarra u Racing Club de Strasbourg za 10 milijuna eura.

Prošlog mjeseca Lyon je uvjerio financijske vlasti Ligue 1 da će ovog ljeta prikupiti 100 miliona eura u prodaji, izbjegavajući bilo kakva daljnja ograničenja od strane finansijskog nadzornika lige.

Prošlog decembra klub je prikupio više od 300 miliona eura za refinansiranje duga.

Lyon je u vlasništvu Eagle Football Groupa, investicijskog holdinga upisanog u Parizu koji također posjeduje udjele u brazilskom Botafogu, belgijskom RWD Molenbeeku i Crystal Palaceu u Engleskoj.

John Textor, američki biznismen koji kontrolira grupu, pokazao je interes za prodaju svog udjela u Palaceu kako bi kupio Everton.