Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oleg salenko

Legendarni ruski fudbaler: Moja prva supruga postala je zombi koji vjeruje u propagandu Kremlja

oleg-salenko

Sad je govorio o problemima s kojima se suočava

Oleg Salenko zauvijek će ostati zapamćen kao nogometaš koji je postigao pet golova na jednoj utakmici svjetskog prvenstva. Postigao ih je 1994. u susretu u kojem je Rusija pobijedila Kamerun 6:1 i postao miljenik nacije. Danas otvoreno progovara o ratu koji je Rusija nametnula Ukrajini.

Salenkov otac je Ukrajinac, a majka mu je Ruskinja. Igrao je za obje reprezentacije, jednu prijateljsku utakmicu za Ukrajince, a potom se opredijelio za ruski dres u kojem je nastupio osam puta. Tri od tih osam utakmica odigrao je na SP-u 1994., a uz pet golova Kamerunu, zabio je i Švedskoj te je s Hristom Stoičkovim podijelio nagradu za najboljeg strijelca turnira.

Sad je govorio o problemima s kojima se suočava.

“Imam, recimo to tako, neuobičajenu porodičnu situaciju. Rođen sam u Rusiji i ondje sam proveo značajan dio svog života. Ondje imam i jednu porodicu, prvu suprugu i sina. Već sam je poslao kvragu, postala je zombi koji vjeruju u propagandu Kremlja”, rekao je Salenko i dodao:

“Nedavno sam španskom novinaru govorio o Svjetskom prvenstvu 1994. na kojem sam osvojio Zlatnu kopačku kao dio ruske reprezentacije. Rekao sam mu da je u toj ekipi bilo pet Ukrajinaca, dvojica su bila iz Osetije i dvojica iz Bjelorusije. Zapadnim medijima govorim da moramo ovo zaustaviti, pritisnuti javnost i vlade jer sankcije su jedna stvar, ali Ukrajini je potrebno teško naoružanje.”