Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Georg Koch

Legendarni golman ima rak u terminalnoj fazi: “Ovo je moj posljednji intervju”

Foto: Screenshot/Sport1.de

Pred kamerama njemačke televizije nosio je majicu s natpisom “do gorkog kraja”. “To je moj humor, to sam ja”, rekao je Koch i dodao kako mora ustrajati i boriti se.

Bivši njemački golman Georg Koch (52) u maju je otkrio da ima rak gušterače u terminalnoj fazi i da su mu liječnici rekli da će uskoro umrijeti. Nijemac, koji je bio i u zagrebačkom Dinamu u sezoni 2007/2008, u maju prošle godine napustio je trenersku poziciju u trećeligašu Viktoriji Köln iz “ličnih razloga” pa nedavno otkrio da je teško bolestan.

Koch je u razgovoru za Sport1 poručio da mu je to posljednji intervju. Među ostalim, rekao je da su mu neki dani bolji, a neki lošiji.

“Iznenada iščupan iz života”

Pred kamerama njemačke televizije nosio je majicu s natpisom “do gorkog kraja”.

-To je moj humor, to sam ja, rekao je Koch i dodao kako mora ustrajati i boriti se.

Na pitanje kako je reagirao kada je 2023. saznao dijagnozu, suznih očiju odgovorio je:

Foto: Screenshot/Sport1.de

-Sada moram emocije držati pod kontrolom. Iznenada sam bio iščupan iz života, sa samo tri rečenice. Znao sam da se moram boriti, uvijek je bilo tako u mom životu. Morao sam se boriti i za poziciju na golu. Naravno da nisam odmah svima rekao. Bilo mi je jasno da nema odustajanja.

-Ima dana kada sam depresivan i glava mi je prazna, ali ima i dana kada bih mogao čupati drveće. To se ne može objasniti. Ne mogu reći kako će biti sutra. Ponekad sam navečer dobro raspoložen. Legnem u krevet, a ujutro ne mogu disati, dodao je Koch, kojem su ljekari davali šest mjeseci života. Srećom, i dalje je živ.

-Prošao sam kemoterapije i uzimao lijek iz Sjedinjenih Američkih Država koji nažalost nije odobren u Njemačkoj. Koštao me nekoliko maraka, ali zato sam još živ. To je dobra stvar.

“X dan dolazi”

Njemački novinar pitao ga je zapita li se ikada “zašto ja”.

“Uopće se ne radi o meni. Toliko je ljudi koji žive s rakom i drugim bolestima. Ne želim se stavljati u prvi plan. Ne pitam se ‘zašto ja’. Možemo ovakav intervju napraviti s bilo kim, i oni se to pitaju. Ovo je moj posljednji intervju. To da mogu o tome ovdje govoriti leži u činjenici da sam kao golman u prvom planu.

Mislim i na djecu na bolničkim odjelima. Svašta sam doživio, a bolesna djeca još ništa nisu, vjerojatno nisu bila ni na odmoru s roditeljima jer samo moraju ležati na odjelima. To me stvarno dirnulo, nastavio je Koch.

Novinar je Kochu postavio pitanje što misli o tome da mu je ovo posljednji intervju. Odgovorio je uz nekoliko pauza:

-To je vrlo emotivno. Nisam puno spavao sinoć. Čovječe, samo znam da dan X dolazi. Možemo li prijeći na sljedeće pitanje?

Živi na selu

Posljednje mjesece provodi na selu jer, kaže, ne treba svakodnevno biti na naslovnicama medija. Kao vrhunac života izdvojio je rođenje sina i kćeri, a na kraju je rekao da više nema nikakvih želja.

-Ponekad poželim da sve ovo brže prođe, ovo je mučenje za glavu. Veselim se što su djevojka i moja djeca uz mene, zaključio je.

Koch je u zagrebački Dinamo došao u ljeto 2007. kao slobodan igrač nakon što je raskinuo ugovor s Duisburgom. Za Dinamo je odigrao 39 utakmica i osvojio naslov prvaka i Kup, a na kraju sezone napustio je Maksimir nakon što se vratio Tomislav Butina.

Uz Dinamo, Koch je branio za SC Herford, bečki Rapid, Duisburg, Energie Cottbus, Kaiserslautern, Arminiju Bielefeld, PSV, Fortunu Düsseldorf i Erkenschwick.