Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Globalni šef nogometa"

Jurgen Klopp preuzima funkciju u Red Bullu

Jurgen Klopp
Foto: Peter Byrne/PRESS ASSOCIATION
Jurgen Klopp

Klopp bi trebao imati izlaznu klauzulu u slučaju da se jednog dana smatra nacionalnim trenerom i nasljednikom Juliana Nagelsmanna u Njemačkom nogometnom savezu

Prema medijskim izvještajima, Jurgen Klopp se vraća u nogometni posao i bit će novi “globalni šef nogometa” u Red Bullu.

“Kako izvještavaju Bild i TV kanal Sky, 57-godišnjak je potpisao dugoročni ugovor i to će ozvaničiti 1. januara 2025. godine. Želim da razvijam, unapređujem i podržavam nevjerovatan nogometni talent koji imamo“, rekao je Red Bull u kratkoj poruci na Instagramu i na X platformi.

Klopp se odrekao trenerske pozicije u Liverpoolu na ljeto nakon devet godina. Već je prije pauze najavio da godinu dana neće preuzeti novu trenersku funkciju. On to sada ne radi, ali prelazi na nivo menadžera, njegov posao bi trebao biti strateške prirode, a ne u aktivnom svakodnevnom poslovanju.

Kako piše Sky, Klopp bi trebao imati izlaznu klauzulu u slučaju da se jednog dana smatra nacionalnim trenerom i nasljednikom Juliana Nagelsmanna u Njemačkom nogometnom savezu.

Bivši trener Mainza i Dortmunda navodno će biti strateški odgovoran za međunarodnu mrežu svih Red Bull nogometnih klubova u austrijskoj kompaniji. Među njima su RB Leipzig, Salzburg, New York Red Bullsi, Bragantino (Brazil) i Omiya Ardija (Japan). Red Bull je također stekao dionice engleskog kluba Leeds United. Klopp bi trebao pomoći u daljnjem razvoju RB-ove igračke filozofije i uvesti svoju stručnost i mrežu u skautingu i odabiru trenera i talenata.

Generalni direktor Red Bull grupe Oliver Mintzlaff prvenstveno je odgovoran za iznenađujući Kloppov dogovor.

Bivši izvršni direktor RB Leipziga je navodno mjesecima tražio potpisivanje ugovora s uspješnim trenerom, a sada ga je učinio savršenim. Minclaf, šef Leipziga od 2014. do 2022. godine, odgovoran je za sve sportske projekte u ekipama Red Bulla od 2022. godine. Kao „izvršni direktor korporativnih projekata i investicija“ član je tročlanog menadžerskog tima u Red Bull GmbH i jedan od najmoćnijih pokretača i potresa u globalnom sportu, prenosi Focus.de.