Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Italija u subotu protiv Švicarske u osmini finala nakon što je jedva ušla u nokaut fazu

Zaccagni italija euro
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Trener Luciano Spalletti rekao je da njegov tim zaslužuje napredak, ali je potkopao te riječi kritikujući igrače zbog bojažljivog nastupa u posljednjoj utakmici u grupi

Evropski šampion Italija će u subotu igrati protiv Švicarske u osmini finala Eura 2024 nakon što su se jedva probili kroz grupnu fazu.

Azurima je bilo potrebno izjednačenje u 98. minuti preko relativno nepoznatog Mattia Zaccagnija protiv Hrvatske kako bi osigurali drugo mjesto u Grupi B, pet bodova zaostatka za Španijom.

Trener Luciano Spalletti rekao je da njegov tim zaslužuje napredak, ali je potkopao te riječi kritikujući igrače zbog bojažljivog nastupa u posljednjoj utakmici u grupi.

Italija djeluje neuvjerljivo

S vremena na vrijeme kontradiktorno sam sebi, Spalletti je također tvrdio da se njegov tim napredovao kroz turnir.

-Do sada je sve što su uradili bilo bolje, iz moje perspektive – rekao je.

Međutim, vanjskom svijetu novi izgled Italije djeluje neuvjerljivo i značajno smanjenje ocjene ekipe koja je trijumfovala na Euru 2020. –gdje su pobijedili Švicarsku sa 3-0 u grupnoj fazi.

Oba strijelca tog dana, Manuela Locatellija i Cira Immobilea, Spalletti je izostavio iz ekipe, zajedno sa veznim igračem Marcom Verrattijem.

Ključni defanzivci Leonardo Bonucci i Giorgio Chiellini su se povukli, a napadač Juventusa Federico Chiesa bio je daleko od najboljie forme.

Napadač Lacija Zaccagni, 29, insistirao je da njegov tim može napraviti korak naprijed u nokaut rundi.

-Sada samo razmišljamo o pripremama za veoma važnu utakmicu protiv Švicarske – rekao je u četvrtak za UEFA-inu web stranicu.

-Oduvijek smo znali da reprezentacija često pati i onda izađe u trenucima koji se računaju. A sada upravo to očekujemo od sebe – kazao je on.