Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer liga bih

Irfan Buz novi trener Veleža

velez
Foto: FK Velež

U redove Veleža dolaze i njegovi pomoćnici, odnosno dva pomoćna trenera, kondicijski trener, kao i stručnjak za video analizu

Fudbalski klub (FK) Velež Mostar u ponedjeljak je potpisao ugovor s turskim trenerom Irfanom Buzom, koji će u narednom periodu obnašati funkciju šefa stručnog stožera “rođenih”.

Irfan Buz rođen je 15. travnja 1967. godine u Istanbulu. Već s četiri godine odlazi u Njemačku gdje kasnije počinje svoju nogometnu karijeru. Nakon što je u njemačkoj sakupljao vrijedno igračko iskustvo, karijeru nastavlja u Turskoj gdje nastupa za nekoliko tadašnjih superligaških timova, priopćeno je iz Veleža.

Po okončanju karijere aktivnog nogometaša posvetio se edukaciji za trenera, završivši prestižnu njemačku Hennef Sport akademiju.

Nedugo nakon toga postaje trener u omladinskim kategorijama njemačke reprezentacije da bi, nakon osam godina uspješnog rada u redovima “Elfa”, 2009. godine preuzeo ekipu SpVg Otpe kao glavni trener, te predvodio ovaj klub u naredne četiri godine.

Godine 2013. preuzima ulogu glavnog trenera u FC Iserlohn. Njegov trenerski potencijal prepoznao je legendarni njemački trener Christoph Daum, koji mu upućuje poziv, nakon čega Buz donosi odluku da mu se pridruži kao pomoćni trener u redovima turskog Bursaspora.

Nakon što je Daum napustio redove Bursaspora, Buz preuzima kormilo ovog slavnog turskog tima i s njima uspijeva osigurati osmo mjesto u turskom prvenstvu. Pored Bursaspora predvodio je Gencerbirligi, Osmanlispor, Kasimpasu i druge turske klubove.

Sezona 2016/17 je možda i sezona koja je obilježila njegovu dosadašnju trenersku karijeru. U toj sezoni, predvodeći turskog drugoligaša Yeni Malatyaspor, sa ekipom koja je imala najmanji budžet u drugom rangu turskog fudbala uspio je osvojiti naslov prvaka i tako izboriti plasman u Super ligu Turske. Iste godine proglašen je za najboljeg trenera turske lige.

Govori četiri jezika

Buz posjeduje UEFA pro licencu, te priča turski, njemački, engleski i bosanski jezik.

U redove Veleža dolaze i njegovi pomoćnici, odnosno dva pomoćna trenera, kondicijski trener, kao i stručnjak za video analizu.

Premijeru na klupi Veleža Buz će imati u subotu kada “rođeni” gostuju kod Slobode.