Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sabrao sam dva i dva

Intervju: Stojković o najvećim derbijima ex-Yu, Lulićevoj izjavi, “zabrani” Krstajiću…

20190407_2_35858073_43346500_Web (1)

Ma kakav oproštaj. Reprezentacija je kao vojska. Kada dođe poziv, dužni ste da se odazovete. I tu ste dok se ne pojavi neko bolji

Srbija je uspješno startovala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a junak utakmice u Lisabonu bio je golman Marko Dmitrović.

U ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA), bivši čuvar mreže nacionalnog tima Srbije Vladimir Stojković pun je hvale na račun svog nasljednika između stativa:

“Marko je, prije svega, predivan momak, a o golmanskim kvalitetima suvišno je trošiti riječi. Pokazao je protiv Portugala da Srbija ne mora da brine za svoj gol u narednih nekoliko ciklusa. Branio je samouvjereno, plijnio autoritetom i unosio sigurnost u redove čitavog tima. Imao je sijaset teških situacija, poput onog šuta Ronalda sa ivice kaznenog prostora, ali me je oduševio refleksnom reakcijom kojom je zaustavio pokušaj Karvalja iz neposredne blizine. Mi golmani znamo koliko je to teška intervencija.”

Saopštavajući spisak igrača za utakmice u Volfsburgu i Lisabonu, selektor Krstajić je naznačio da na Stojkovića i dalje računa kao golmana koji je zadužio reprezentaciju i koji ne zaslužuje da bude “broj 2”.

“Što se tiče reprezentacije, mislim da je priča sa mnom završena. I da se razumijemo, to nema veze ni sa selektorom, ni s predsjednikom FSS. Znam šta mi je Mladen Krstajić rekao u avionu poslije utakmice s Brazilom na Svjetskom prvenstvu (‘branićeš za Srbiju dokle god budeš mogao da stojiš na nogama’) i znam šta Slaviša Kokeza misli o meni. Uostalom, nije mi slučajno uručio ‘Zlatnu loptu’, kao prvom golmanu i prvom igraču iz domaće lige koji je imao čast da ponese to laskavo priznanje. Nemam ništa protiv Krstajića, a Kokezu veoma poštujem. Dakle, daleko od toga da neko od njih dvojice neće Stojkovića u reprezentaciji. Sabrao sam dva i dva i shvatio o čemu se radi.”

Ako nisu Krstajić i Kokeza, ko je?

“Viša sila. Jednostavno, Krstajiću je zabranjeno da me poziva u reprezentaciju. Pomirio sam se s tom odlukom i ne razmišljam više o svojoj reprezentativnoj karijeri. Hvala Bogu, imamo dva sjajna golmana. Pored Dmitrovića, tu je i mali Rajković. Krenulo nam je odlično u kvalifikacijama i nema razloga da se bavimo pričom ko nije na spisku. Dugo sam u srpskom fudbalu, znam kako vjetar duva i ne zanosim se obećanjima da ću jednog dana ponovo biti na golu reprezentacije.”

Golman koji je zadužio državni tim i svojim intervencijama doneo Srbiji bar 15-20 bodova u četiri kvalifikaciona ciklusa, zaslužuje častan oproštaj od nacionalnog dresa. Bar u nekoj prijateljskoj utakmici…

“Ma kakav oproštaj. Reprezentacija je kao vojska. Kada dođe poziv, dužni ste da se odazovete. I tu ste dok se ne pojavi neko bolji. Na drugima je da odluče kako se rastaje s nekim ko je branio boje svoje zemlje na tri Svjetska prvenstva i čovjekom koji je, sa 84 utakmice, golman sa najviše nastupa u istoriji jugoslovenskog fudbala.”

Jasno je da nekome Stojkovićevog renomea nije lako da brani ove sezone u Superligi Srbije, gdje je titula odavno u vlasništvu večitog rivala:

“Tačno je da u pojedinim trenucima dođe do opuštanja i nedostatka motiva. Sve što se dešavalo u proteklom periodu dovelo je do emotivnog pražnjenja. Svjestan sam činjenice da je to sastavni dio karijere i da kad-tad naiđu teški trenuci. Treba izdržati, gledati unaprijed. Lako je igrati kada sve funkcioniše besprijekorno, ovo je sada veliki izazov za sve nas i možda će baš zbog toga biti još slađe kada prevaziđemo krizu i vratimo se na šampionske staze.”

Uskoro startuje finalni dio prvenstva, a ekipu Partizana u plej-ofu očekuje još po jedan duel sa Zvezdom, Radničkim i Čukaričkim:

“Predstoji nam borba za treće mjesto i za trofej u Kupu Srbije. Utakmice protiv Crvene zvezde nikada nisu bez posebnog motiva, bez obzira na bodovnu razliku na tabeli. Već decenijama unazad, derbi nosi specijalne emocije i ogromnu dozu adrenalina. Razgovarao sam s prijateljima i saigračima iz bivših klubova koji su imali priliku da igraju sarajevski derbi Sarajevo-Željo i onaj hrvatski Dinamo-Hajduk. Svakako da su i to dueli koji izazivaju posebnu pažnju, ali mislim da ne mogu da se mjere sa ovim beogradskim. Dokaz je i broj novinara iz inostranstva koji šalju zahteve za akreditacije pred svaki naš megdan sa Crvenom zvezdom. Valjda im je interesantno što se na 200 metara vazdušnom linijom, nalaze dva stadiona, dva načina razmišljanja, dvije strasti, dva svijeta…”

Sistem takmičenja u Superligi Srbije garantuje bar tri fudbalska spektakla tokom jedne sezone. U posljednjem duelu, prije mesec dana, Partizan je dugo imao prednost, a Pavkov još jednim “biserom” zaledio Stojkovića i obradovao navijače Crvene zvezde:

“Svakako da ću sada biti oprezniji kada Pavkov bude imao loptu. Mnogo me podsjeća na Žigu. Nikola je imao taj ludački šut, umio je onako ‘zdravo’ da udari loptu, poslije čega je ona dobijala neku čudnu putanju i postajala nepredvidiva za golmane.”

Kada je Savo Milošević na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj privodio kraju reprezentativnu karijeru, Stojković je bio treći golman u nacionalnom timu. Sada su ponovo na istom zadatku u Partizanu:

“Ono što je najvažnije, nije došao nepripremljen. Vidi se da je skupljao informacije i da se ozbiljno posvetio trenerskom poslu. Riječ je o velikom profesionalcu, nepopravljivom optimisti i zakletom ‘grobaru’. Dovoljno za početak. Veoma je pribran, inteligentan i jasno mu je da se prihvatio teškog zadatka. Daleko od toga da je došao kao prelazno rješenje, ovo s njim je proces, projekat na duže staze. Spreman je na sve, maksimalno koncentrisan i zna šta ga očekuje. Nema čarobni štapić, ništa se ne može preko noći. Na nama je da ga podržimo i da mu pomognemo da izvuče Partizan iz krize.”

Region je pijre par dana brujao o razgovoru Senada Lulića i Samira Handanovića u tunelu stadiona u Milanu, gdje je navodno Bosanac rekao Slovencu da je ovdje kod nas na Balkanu igranje za reprezentaciju opuštena stvar i da je to, prije svega, prilika da se posjeti familija, podijele pokloni i pojedu kolači, dok utakmica i nije toliko bitna.

“Iskreno, nikada u reprezentaciji Srbije nisam osjetio da neko razmišlja na taj način. Za sebe odgovorno tvrdim da sam svaki dolazak u Pazovu shvatao maksimalno ozbiljno i da ta doza patriotizma nikada nije dolazila u pitanje. Nacionalni tim je svetinja, tu nema šale. Kada obučete dres s državnim grbom i izađete na teren, samo jednu stvar imate u glavi – kako da pobijedite i svoj narod učinite sretnim”, zaključio je Vladimir Stojković na kraju intervjua za Anadolu Agency (AA).