Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Hrvatska kao najlošija trećeplasirana u grupnoj fazi EP zaradila 10,25 miliona eura

hrvatska modric brozovic
Foto: IMAGO/Michael Taeger/IMAGOSPORT/Pixsell

Dvostruko više bodova od Hrvatske ima Ukrajina koja je ispala jer se našla na posljednjem mjestu u ludom raspletu grupe E

Nakon 12 dana stigli smo do konačnog raspleta grupne faze Evropskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj i poznato je 16 ekipa koje su izborile nokaut fazu odnosno osminu finala. Dalje su otišle po dvije najbolje ekipe iz šest grupa i četiri najbolje od šest trećeplasiranih ekipa.

Najgora trećeplasirana ekipa je Hrvatska koja se tako našla među osam ekipa koje nisu prošle grupu. Hrvatska je jedina trećeplasirana ekipa sa samo dva boda, a bod više ima Mađarska koja također nije prošla dalje zbog loše gol-razlike. Kao trećeplasirane ekipe dalje su prošle Nizozemska, Gruzija i Slovačka s po četiri boda i Slovenija s tri.

Dvostruko više bodova od Hrvatske ima Ukrajina koja je ispala jer se našla na posljednjem mjestu u ludom raspletu grupe E.

Milioni od UEFA-e

Reprezentacija na Euru ne igra samo za bodove i domovinu nego i za velike finansijske premije UEFA-e. Tako je HNS za plasman na Euro dobio 9,25 miliona eura.

Remi na EP-u vrijedi pola miliona eura. Hrvatska je upravo toliko zaradila dva puta, protiv Albanije i protiv Italije. Ukupno je, dakle, na Euru HNS inkasirao milion eura. Pribrojimo li tome iznos za plasman, radi se o ukupno 10.25 miliona eura.

Pobjeda u grupi na EP donosi milion eura.

Plasman u osminu finala vrijedi 1.5 miliona eura. Tako su primjerice Slovenci već inkasirali 12,25 miliona eura.