Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SP U KATARU

Flick: Za budućnost njemačkog fudbala moramo raditi drugačije sa treninzima

flick

Jamal Musiala, koji je do 16. godine bio član Chelseajeve akademije, vjerovatno je jedina svijetla tačka Njemačke na ovom prvenstvu

Hansi Flick je rekao da je Njemačka “ispunila svoju dužnost” nakon što je napustila Svjetsko prvenstvo u najranijoj fazi uprkos haotičnoj pobjedi od 4:2 protiv Kostarike.

Sudbinu Njemačke na ovom Svjetskom prvenstvu odredila je njihova prva utakmica protiv Japana, gdje su imali 26 šuteva, ali su ipak izgubili od pobjednika grupe nakon preokreta.

Za Flicka je ovo bio još jedan simptom koji je ukazao da Njemačka treba još jedan “restart”.

“Ne zanimaju me ostali timovi, sve je na nama”, rekao je Flick osvrnuvši se na poraz Španije od Japana, koji je koštao Njemačku prolaska dalje.

“Ako pogledate utakmice i broj golova, mi smo krivi. Uvjeren sam da smo imali dovoljno šansi i mogućnosti protiv Japana u prvom poluvremenu i protiv Španije, morate iskoristiti svoje šanse. Bila bi drugačija situacija. Bilo je dosta individualnih grešaka i one me jako ljute. Prvo poluvrijeme me je jako uznemirilo i rekao sam timu da sam uznemiren”, dodao je Flick.

Flick je također okrivio nedostatak raspoloživog vremena da izvuče sopstvene taktičke obrasce.

“Protiv Španije smo radili jako dobro, imali smo kompaktnu odbranu, ali morate imati i automatizme, morate trenirati različite akcije, a mi nismo imali puno vremena – ali nije do toga.”

Odao je priznanje Engleskoj i Španiji kao primjerima najsavremenijih metoda treniranja.

“Vjerujem da za budućnost njemačkog fudbala također moramo raditi drugačije sa treninzima. Godinama smo pričali o novim golmanima, novim krilnim bekovima, ono što je uvijek bilo dobro u njemačkom fudbalu je da smo mogli dobro da se branimo. Potrebne su nam osnove. Španija je jako dobra u odbrani i fokusiraju se na treninge mladih igrača. Mislim da će za budućnost i narednih 10 godina biti veoma važno fokusirati se na novu generaciju fudbalera”, objasnio je Flick svoje zamisli.

Jamal Musiala, koji je do 16. godine bio član Chelseajeve akademije, vjerovatno je jedina svijetla tačka Njemačke na ovom prvenstvu.

“Teško je nakon takvog meča izdvojiti jednog igrača, ali Jamal i ono što je pokazao danas, šteta je da takav igrač ne može nastaviti igrati na turniru. On je fantastičan, njegova vještina u duelima jedan na jedan, izvanredan je i narednih nekoliko godina zaista imamo talente u našem timu, idemo u pravom smjeru – ali moramo vidjeti, moramo fokusirati se na obuku. Jamal je ponikao u Engleskoj, a ne u Njemačkoj”, zaključio je Flick.