Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska ljetna pijaca: Ko je od Zmajeva već spakovao kofere?

višća

Pred nama je uzbudljiv prijelazni rok u Evropi u kojemu će sredine prema najavama mijenjati i neki od aktualnih i potencijalnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine. Neki su nezadovoljni minutažom, neki će u novi klub jer žele napredovati, a neki će pobjeći od igranja u nižem rangu nakon ispadanja aktualnog im kluba.

Kako stvari stoje Asmir Begović će sigurno napustiti Chelsea. Za njega je najviše zagrijan Bournemouth, a spominje se i Leicester. O odlasku iz Hoffenheima razmišlja i Ermin Bičakčić koji se nije naigrao ove sezone. Za njega su interes pokazali Stuttgart i engleski WBA.

Upitno je hoće li karijeru nastaviti Emir Spahić koji je od zimus slobodan igrač nakon razlaza s HSV-om. Sigurno je da će u novu sredinu Sead Kolašinac koji će vjerovatno postati fudbaler Arsenala. Dosadašnje klubove trebali bi napustiti i Mensur Mujdža i Tino Sven Sušić. Mujdža za cijelu godinu nije uspio upisati debi u K’lauternu, dok je Sušić odavno u drugom planu u Genku. Dosad se dovodio u vezu sa Bolognom.

Toni Šunjić će se nakon posudbe u Palermu staviti na raspolaganje Stuttgartu, iako nije sigurno da će ostati i u ovom klubu. O odlasku Edina Višće iz Basaksehira govori se već godinama, a mnogi smatraju da je sazrijelo vrijeme za to, odnosno da će bh. reprezentativac otići u veći klub – vjerovatno u Galatasaray ili Besiktas.

Mario Vrančić je sa Darmstadtom ispao u niži rang i razmišlja o odlasku s obzirom na klauzulu po kojoj može otići u slučaju ispadanja. Klubovi iz Bundeslige i Premiershipa su pokazali interesovanje i nije isključeno da i on promijeni sredinu, mada ni ostanak u sadašnjem klubu ne bi iznenadio.

Slična situacija je s Kenanom Kodrom za koga su zainteresovani Fulham i Bristol. Armin Hodžić je najtraženiji igrač HNL-a i nije isključeno da ga za veliki novac proda Zdravko Mamić, dok bi u veći klub iz PAOK-a trebao i Gojko Cimirot. On je meta Sassuola, te klubova iz Francuske i Njemačke. Mato Jajalo sigurno napušta Palermo, a karijeru će kako stvari stoje nastaviti u Mainzu ili Hoffenheimu.

Riad Bajić je jedan od najtraženijih napadača u Turskoj, a naredna destinacija bi mogao biti Fenerbahce ili klubovi iz Njemačke. Za Darija Dumića se interesuje AZ Alkmaar, a sudbina ovog fudbalera zavisit će od eventualnog opstanka ili ispadanja NEC-a iz Eredivizije. Danijel Pavlović će sigurno napustiti Sampdoriju, a nova destinacija bi mogao biti Frosinone, posebno ukoliko uspije izboriti plasman u Seriju A.

U inostranstvo će iz Premijer lige Miroslav Stevanović i Haris Duljević. Stevanović se dovodi u vezu sa PAOK-om, a Duljević najčešće sa Alavesom. Dosad se špekulisalo o prelascima Avdije Vršajevića iz Osmanlispora u Galatasaray i Rade Krunića iz Empolija u Napoli, dok ostaje da se vidi šta će biti sa Harisom Medunjaninom (Philladelphija), Sejadom Salihovićem (St. Gallen), Marinom Aničićem (Astana), Kenanom Pirićem (Zrinjski), Ibrahimom Šehićem (Qarabag) i Samirom Memiševićem (Groningen) koji lako mogu napustiti svoje klubove. Transfer Jasmina Fejzića iz Braunschweiga u Inter je propao pošto je bh. golman produžio ugovor s Lavovima.