Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekipe iz Hrvatske i Turske pobjednici prvog Valter Cup-a

valter kup

U nedjelju je završen prvi Međunardoni fudbalski turnir ”Valter Cup 2018”, koji je u organizaciji Škole fudbala Valter Sarajevo počeo 6. aprila, javlja Anadolu Agency (AA).

Turnir je okupio mlade fudbalere iz Bosne i Hercegovine (BiH) i osam evropskih zemalja. Turnir se igrao u dvije kategorije, U-13 i U-15, u fudbalskom kampu Fudbalskog kluba Sarajevo u naselju Butmir.

Pobjednik u kategoriji U-13 je NK Dinamo iz Zagreba, a na drugom mjestu je NK Osijek. Trećeplasirana ekipa je Crvena Zvezda koja je u polufinalu savladala Inter iz Milana.

U kategoriji U-15, prvo mjesto pripalo je Bursasporu, a drugo i treće klubovima Kasimpasa i Fenerbahce.

Adis Junuzović, direktor Škole fudbala Valter, ranije je izjavio da je ambasador turnira bh. reprezentativac i igrač Juventusa Miralem Pjanić, a gosti bivši proslavljeni fudbaleri Dejan Stanković, Ivica Dragutinović i Elvir Bolić.

Junuzović je nakon okončanja turnira kazao kako su treneri apsolutno zadovoljni organizacijom turnira.

”Imali smo ekipe koje putuju po svijetu i imaju stalno turnire. Ovo je naš prvi turnir i postigli smo dobru organizaciju. Sretni smo i zadovoljni da možemo pokloniti našem gradu ovakav poklon za rođendan“, dodao je Junuzović.

Naredne godine će, kako je dodao, tražiti i bolje ekipe jer moraju dovesti, ako ne iste, onda i jače nego ove godine. Kazao je kako imaju najave iz Manchester Cityja i Juventusa koji bi sljedeće godine mogli biti gosti u Sarajevu.

”Sigurno da smo već ove godine postavili visoko ljestvicu u ovoj organizaciji. Nama je u cilju, kao što je to Sarajevo Film Festival, da ovo bude fudbalski festival u Sarajevu, u BiH“, dodao je Junuzović.

Dejan Stanković, posebni savjetnik predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksandra Čeferina, izjavio je kako su utisci fenomenalni i da, kada je riječ o organizaciji, nije vjerovao da je ovo prvi turnir. Prema njegovim riječima, i ekipe su zadovoljne organizacijom.

”Kvalitet je bio fenomenalan. Ja sam prezadovoljan“, rekao je Stanković, dodavši kako su ovakvi turniri uspjeh za mlade igrače.

Dodao je kako je pratio 2005. godište i da ima mnogo talenata u ekipama. Uputio je apel da se ovakvi turniri češće organiziraju.

Zoran Joksović, trener mlađih pionira NK Dinamo, kazao je kako je turnir organiziran na visokom nivou i da su zadovoljni kvalitetom.

”Zadovoljni smo pobjedom. Ljepše je pobjeđivati nego gubiti. Nekad pobijediš, nekad izgubiš. Pobijedili smo na penale, moglo je otići i na drugu stranu. Dečki su zaslužili, bili su smireni u teškom trenutku nakon velikog umora”, dodao je.

Sekran Turkay, trener Bursaspora, zadovoljan je utakmicom, ali i protivnikom u finalu.

”Nadam se da će se ovi turniri nastaviti svake godine. Čast nam je što smo učestvovali na ovakvom turniru. Zahvaljujemo bratskoj zemlji Bosni i Hercegovini”, rekao je Turkay, dodavši kako i timove iz Bosne i Hercegovine očekuju na sličnim turnirima u Bursi.