Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. mašina za golove

Devet razloga zašto Edin Džeko neće otići iz Fenera, Mourinho je to sinoć indirektno potvrdio

mourinho dzeko
FOTO: Fenerbahce SK
Jose Mourinho i Edin Džeko: Portugalcu je bh. mašina za golove izbor broj 1

Edin Džeko je prvi izbor, “možda bi bilo moguće da igramo i s dva napadača. Probat ćemo, kad budemo imali vremena”, poručio je Mourinho

Fenerbahce je nakon pobjede protiv Lugana 4-3 u gostima u 2. pretkolu UEFA Lige prvaka, došao do pobjede od 2-1 u revanšu kod kuće i plasirao se u 3. pretkolo. Golove za istanbulski tim zabili su Edin Džeko i Senastian Szymanski.

Trener Fenerbahcea Jose Mourinho nakon utakmice protiv Lugana čestitao je svojim igračima.

“Nismo bili baš dobri u prvom poluvremenu. Morali smo mijenjati Freda (u 31. minutu zbog ozljede). U drugom poluvremenu protivnik nije mogao ništa napraviti.” 

Nakon gola Džeke “sve je bilo u našim rukama”

Lugano je poveo u 7. minutu, golom Belhadja, i taj je rezultat stajao na semaforu sve do 59. minute.

“Znao sam da će utakmica biti teška, morali smo preživjeti. Naš protivnik je bio dobar i zadali su nam težak posao. No, nakon 1-1 sve je bilo u našim rukama, nismo imali problema” rekao je Portugalac, te istakao da je zadovoljan napadačima koje ima. 

“Ne mogu biti sretniji s napadačima koje imam”

jose mourinho
FOTO: Fenerbahce SK
Mourinho sretan s napadačima koje ima na raspolaganju

“Rekao sam na jučerašnjoj konferenciji za novinare, želim uzak, ali konkurentan sastav. Ako se želimo boriti za trofeje, ekipa mora biti na visokom nivou. Moramo imati mnogo rješenja. Nemoguće je da igrač igra svaki meč. Trenutno imam tri napadača (Edin Džeko, Ryan Kent, Irfan Can Kahveci) visoke kvalitete. Oni su jaki igrači. Ne mogu biti sretniji s napadačima koje imam”, kazao je Jose Mourinho.

“Možda bi bilo moguće da igramo i s dva napadača. Probat ćemo to kada budemo imali vremena.” 

A, “dok se ne nađe vremena”, Edin Džeko ostaje prvi izbor. Tako je bilo i na pripremama, ali i u oba susreta protiv Lugana.

Upravo je Džeko zabio za 1-1 u 59. minutu, i vratio, kako je Mourinho naglasio, sve u ruke Fenera. Szymanski je u 93. minutu, iz akcije koju je započeo Džeko po desnoj strani, na asistenciju Tadića zabio za konačnih 2-2.

Sedam utakmica i “devet razloga” zašto Mourinho neće lako pustiti Džeku

edin dzeko
FOTO: Fenerbahce SK
Edin Džeko: 31 dan, sedam utakmica, devet golova

Sve priče oko eventualnog Džekinog odlaska iz Fenera i špekulacije da bi ga Mourinho pustio da ide, nakon dvomeča protiv Lugana vjerovatno padaju u vodu. 

Vjerovali ili ne, u posljednjih 31 dan Edin Džeko je u dresu Fenerbahcea odigrao svih sedam utakmica i zabio devet golova! U pet prijateljskih susreta Džeko je postigao pet golova, dok je u dvije zvanične utakmice proitv Lugana, u Kvalifikacijama za Ligu prvaka, postigao četiri od šest golova svoje ekipe.  A “tek” mu je 38.

Edin Džeko, koji je trenutno nedodirljiv kada je Mourinhov izbor prvog napadača u pitanju, prošle sezone bio je prvi strijelac Fenerbahcea sa 25 golova u svim tamičenjima na 46 utakmica. 

Nismo imali sreće u žrijebu, ali nije ni Lille

Naredni protivnik Feneru biće francuski Lille. Težak ispit, izuzetno težak.

“Nismo ih proučavali. Naravno, poznajem ih od prošle godine. Naš jedini fokus bio je na Luganu. Moramo to gledati korak po korak. Od sada možemo razgovarati o Lilleu. Mislim da zaslužujemo da se sutra odmorimo dva sata pored bazena, a onda počinje s pripremama za Lille”, kazao je Mourinho. 

“Shvaćam da turske ekipe imaju poteškoća protiv ekipa poput onih iz Njemačke i Francuske. Turske ekipe trebaju imati malo sreće u žrijebu, to nije bio slučaj za nas ovaj put, međutim, to nije bio slučaj ni za Lille. Ni njima žrijeb nije bio sretan, Fenerbahce im nije lagan protivnik”, poručio je u svom stilu Mourinho.

Što se Freda tiče, koji je izuzetno važan igrač Fenera, Mourinho je rekao: “Pretpostavljam da ga neće biti na gostovanju u Lilleu.”