Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset godina bez legendarnog Sule

sula-rebac3444

Danas se navršilo deset godina od smrti legendarnog fudbalera i trenera Sulejmana Sule Repca.

Nekadašnji fudbaler Veleža, Hajduka i Sarajeva, te kasnije trener Veleža, Željezničara i član trenerske komisije Jugoslavije u Njemačkoj 1974, rođen je 26. marta 1929. u Mostaru.

Veležov dres nosio je od 1947, te je bio član generacije koja se prvi put plasirala u Prvu ligu Jugoslavije, 1952. godine. Nakon što Rođeni nisu uspijeli opstati u najvišem rangu, Rebac je prešao u Hajduk s kojim 1955. postao prvak Jugoslavije. Nakon toga se vratio u Velež, a kraći period nosio je i dres Sarajeva. U karijeri je odigrao preko 1000 utakmica, od toga preko 500 za Rođene, postigavši preko 600 pogodaka.

Po okončanju igračke karijere 1968. postao je trener Veleža, te odmah u prvi tim prekomandovao veći dio juniorskog tima s kojim je nastavio uspješno raditi. Među prvima je primjenio postulate modernog fudbala, uključujući presing i brzu tranziciju po osvojenoj lopti.

Tomislav Ivić nazvao ga je pionirom modernog nogometa u Jugoslaviji, a Velež je u to vijeme igrao najljepše u bivšoj državi. Rebac je i tvorac čuvenog BMV-a. Pored drugog mjesta u prvenstvu, najveći uspjeh s Veležom ostvario je u četvrtfinalu Kup UEFA-a 1974. Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, bio je član trenerske komisije reprezentacije Jugoslavije, a kraći period vodio je i tim Željezničara.