Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Euro 2024

Derbi Francuske i Belgije za plasman u četvrtfinale, Portugal protiv Slovenije

autogol turske
FOTO: UEFA.COM

U drugom večerašnjem meču sastaju se Portugal i Slovenije. Portugalci su apsolutni favoriti za plasman u četvrtfinale protiv Slovenije koja je već ostvarila svoj najveći rezultat plasmanom u nokaut fazu

Na Evropskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj danas su na rasporedu nova dva meča osmine finala, nakon kojih će biti poznate dvije ekipe koje će se u četvrtfinalu pridružiti selekcijama Švicarske, Njemačke, Španije i Engleske.

U derbi susretu ove faze takmičenja Francuska će se u Düsseldorfu od 18 sati sastati sa selekcijom Belgije. Obje ekipe su uoči početka prvenstva važile za favorite za najviši plasman, ali se nisu proslavile u grupnoj fazi. To se posebno odnosi na Belgiju koja je u “najlakšoj” grupi prošla kao drugoplasirana s istim brojem bodova kao i posljednja Ukrajina, a kvalifikante je odlučila gol-razlika.

Francuska također nije prikazala očekivanu igru, ali je selektor te selekcije Didier Deschamps izjavio kako su “učinili smo ono što su trebali učiniti”.

No, očekuje se da Francuska podigne formu u nokaut fazi, s obzirom na to da se radi o vjerovatno najkvalitetnijoj ekipi koja je igrala finala na tri od posljednja četiri velika međunarodna turnira. Ipak, izgubili su od Švicarske u osmini finala EURO 2020. što će im sigurno biti veliko upozorenje kako u Düsseldorfu ne bi doživjeli istu sudbinu.

Belgija još od kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u septembru 1981. nije pobijedila Francusku u takmičarskoj utakmici, a ekipa Domenica Tedesca suočava se s teškim zadatkom da prekine neugodnu tradiciju.

Veznjak Kevin De Bruyne istakao je da će u susretu s Francuskom “vjerovatno biti autsajderi, ali ako žele osvojiti EURO moraju pobijediti sve”.

U drugom večerašnjem meču sastaju se Portugal i Slovenije. Portugalci su apsolutni favoriti za plasman u četvrtfinale protiv Slovenije koja je već ostvarila svoj najveći rezultat plasmanom u nokaut fazu.

Portugal je uoči posljednjeg kola izborio plasman u nokaut fazu pa je selektor Roberto Martínez mogao da odmori neke igrače koji će biti svježi protiv Slovenije. Poraz u posljednjem kolu od Gruzije dodatno je upozorenje za ekipu uoči meč s još jednim autsajderom.

Slovenija je prošla u nokaut fazu nakon tri remija u grupi C, a poražena je samo dva puta u zadnjih 17 utakmica, dok je primila samo dva gola u grupnoj fazi. No, večeras odbrambene igrače Slovenije očekuje pravi ispit protiv portugalskih zvijezda – Cristiana Ronalda, Rafaela Leãoa, Brune Fernandesa…

Utakmica se igra u Frankfurtu od 21 sat.