Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SPFBiH

CAS donio istorijsku odluku u slučaju igrača banjalučkog Borca

nemanja-janicic (1)
Nemanja Janičić / FOTO: FK Borac

CAS je odlučio, nakon uvida u svu dokumentaciju, suđenja i svjedočenja, da se žalba fudbalera Nemanje Janičića protiv odluke Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH usvaja

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH je nedavno objavio da je dobio presudu u korist Nemanje Janičića na Sportskom arbitražnom sudu (CAS).

Najavljeno je tom prilikom iz Sindikata da će ovaj slučaj detaljnije objasniti u javnosti, a danas su se oglasili zvaničnim saopštenjem. Potvrdili su da je raskinuti ugovor Janičića i Borca vraćen na snagu, te kažu da je “CAS donio istorijsku odluku”.

Prenosimo ga u cjelosti:

“Dana 24.11.2021. godine Arbitražni sud za sport (CAS) kao posljednja instanca za odlučivanje sporova u sportu donijela je odluku u korist igrača vezano za predmet fudbalera Nemanje Janičića protiv odluke Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH i Fudbalskog kluba Borac Banja Luka.

Naime, zbog navodnog odbijanja ulaska u igru, u finišu utakmice protiv Krupe, krajem Augusta 2020. godine, Fudbalski klub Borac Banja Luka pokrenuo je disciplinsku proceduru protiv igrača. I prije nego što je okončan interni disciplinski postupak u klubu, Fudbalski klub Borac Banja Luka, pokrenuo je pred nadlaženim Područnim Fudbalskim Savezom Banja Luka postupak raskida Ugovora. Banjalučki Savez je raskinuo ugovor, a žalba igrača prema Nogometnom/ Fudbalskom Savezu Bosne i Hercegovine je odbačena, odnosno NFSBiH je potvrdio odluku Područnog Fudbalskog Saveza u Banjoj Luci.

Igrač Nemanja Janičić pokrenuo je putem Sindikata profesionalnih fudbalera BiH postupak pred vrhovnom sudskom instancom u sportu, Arbitražnim sudom za sport u Lozani (CAS). Nakon suđenja, u kojem, primjera radi, nijedan od članova stručnog štaba Fudbalskog kluba Borac Banja Luka, nije mogao potvrditi da je čuo odbijanje igrača da uđe u igru na prethodno pomenutom susretu, CAS je prije nekoliko dana donio pravosnažnu odluku.

CAS je odlučio, nakon uvida u svu dokumentaciju, suđenja i svjedočenja, da se žalba fudbalera Nemanje Janičića protiv odluke Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH usvaja. Odluka NFSBiH o raskidu ugovora igrača se stavlja van snage. Također, odlučeno je da zahtjev Fudbalskog kluba Borac Banja Luka, upućen Područnom Fudbalskom Savezu Banja Luka nije imao opravdane razloge za raskid ugovora između kluba i igrača.

Fudbaler Nemanja Janičić ističe svoju veliku zahvalnost pravnom timu Sindikata profesionalnih fudbalera BiH i FIFPRO-u, Svjetskoj uniji fudbalera, koja je podržala naš Sindikat u ovom postupku i samog igrača.

Ova pravna pobjeda u predmetu igrača Nemanje Janičića ima velik značaj, s obzirom na to da, bez obzira na nedostatke domaćeg sistema,koji je u potpunosti okrenut u korist klubova, igrači mogu ostvariti pravdu i mijenjati sistem, tako da se prava igrača poštuju!”, piše u objavi Sindikata.