Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za el

Borac stigao pred vrata Evropske lige, Meijers riješio Klaksvik u prvom produžetku

borac banja luka
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

U play-offu Borca čeka mađarski Ferencvaroš

Fudbaleri banjalučkog Borca u Kvalifikacijama za Evropsku ligu uspjeli su u revanšu eliminisati Klaksvik nakon produžetaka i plasirati se u play-off. Nakon 90 minuta bilo je 2:1 za Banjalučane, pa su se igrali produžeci. Gol odluke koji je bh. predstavnika odveo na korak do plasmana u Evropsku ligu postiga je Meijers u 3. minutu prvog produžetka. Završilo je 3:1 (prva utakmica 1:2).

Srećković pogodio za vodstvo

Banjalučki tim je bolje otvorio utakmicu i već 17. minutu stigao do vodstva. Nikola Srećković pogodio je sjajno nakon kornera.

Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Na otvaranju drugog dijela Borac je mogao udvostručiti prednost, ali je volej udarac Barta Meijersa s nekih 25 metara završio pored gola gostiju.

U 53. minuti gosti su poravnali, nakon što je Deni Pavlović glavom pogodio za 1:1.

Borac je već u narednom napadu postigao gol preko Srećkovića, ali on poništen zbog ofsajda.

Borac je napadao, ali je gostujući golman Jensena briljirao. U samo sedam minuta Jensen je odbranio četiri velike šanse igračima Borca, i činilo se da igrači Borca za njega nemaju rješenje.

No, ipak su ga našli. Stefan Savić sjajno je pogodio u 82. minuti i tako Borca doveo do produžetaka. Već u trećoj minuti prvog produžetka, Bart Meijers pogodio je glavom, ispostavilo se za istorijsku pobjedu.

U play-offu Borac – Ferencvaroš

U play-offu Borca čeka mađarski Ferencvaroš. Ukoliko se ne uspije plasirati u Evropsku ligu, Borac će igrati Konferencijsku ligu koju su već osigurali večerašnjoj pobjedom.

Bosna i Hercegovina će drugu godinu zaredom imati barem jednog predstavnika u Evropi. Prošle godine to je po prvi put u istoriji bh. fudbala uspio mostarski Zrinjski. Plemići su, podsjećamo, večeras eliminisali bugarski Botev i plasirali se u play-off Konferencijske lige. Tamo ih čeka portugalski predstavnik Vitoria Guimaraes, koja je u dvije utakmice bila bolja od švicarskog Zuricha (3:0, 2:0).