Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bešiktaš tužio Robina van Persieja zbog incidenata u derbiju

persie

Uprava istanbulskog fudbalskog kluba Bešiktaš tužila je holandskog fudbalera Fenerbahcea Robina van Periseja za incidente koji su se dogodili tokom prošlosedmičnog gradskog derbija kojeg su ta dva kluba igrala u okviru turskog kupa, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Kongresa Bešiktaša i klupski advokat Omeralp Pulatoglu jutros je tužilaštvu u Istanbulu predao tužbu u kojoj se holandski as Van Persie tereti za “ugrožavanje mira i spokoja ljudi”, “grubo vrijeđanje i ponižavanje ljudi”, “podsticanje navijača na krivična djela”, “podsticanje na osvetu i mržnju”, “podsticanje na bezakonje” i “neprimjereno ponašanje na sportskom terenu”.

Podnosilac tužbe tvrdi da je Persie počinio djela strogo zabranjena Krivičnim zakonom i bio glavni izazivač incidenata i nereda na fudbalskom meču.

“Optuženi je stavljanjem ruke u šorc i neprimjerenom gestikulacijom tokom meča izazvao burne reakcije svih prisutnih”, navodi se u tužbi.

Tužilaštvo će u nastavku procesa razmotriti tužbu i odlučiti da li postoji osnov za podizanje optužnice i pokretanje sudskog procesa.

U derbiju je minimalnu pobjedu rezultatom 1:0 slavio Fenerbahce, a zvijezda meča bio je Robin van Persie, koji je prvo isprovocirao isključenje Duška Tošića, potom zabio gol, a na kraju se sukobio s igračima, ali i navijačima Bešiktaša.