Zašto treba jesti kikiriki
Donosimo 10 odličnih razloga zašto trebaš početi jesti jednu od najzdravijih grickalica na svijetu.
1. Pun je proteina: Kikiriki sadrži oko 9 mg proteina po gramu.
2. Odličan izvor niacina: Kikiriki u sebi ima vrlo važan Vitamin B3 koji je zaslužan za proizvodnju energije. Osim toga, niacin poboljšava pamćenje te potiče rad cijelog organizma.
3. Zasitan je: Proteini i vlakna čine kikiriki vrlo zasitnom grickalicom, pa je dobro uvijek ga imati u torbi.
4. Čuva stanice: U kikirikiju se može naći i Vitamin E koji svojim antioksidativnim osobinama štiti stanice od oštećenja.
5. Ukusan izvor vlakana: 100 grama kikirikija ima čak 8.5 grama vlakana.
6. Nema praznih kalorija: Kikiriki sadrži proteine i 6 esencijalnih nutrijenata, što ga čini idealnim izborom grickalice.
7. Dobar je za kosti: Sadrži magnezij, nutrijent koji pomaže pri očuvanju zdravlja kostiju.
8. Uklapa se u gotovo sve kombinacije: Kikiriki možeš koristiti u raznim receptima, možeš ga jesti samog ili ga pomiješati s orašastim voćem ili tamnom čokoladom.
9. Izvor mangana: Odličan je izvor mangana, minerala koji pomaže tijelu pri sagorijevanju masnoća.
10. Stabilizira krvni šećer: Kikiriki ili maslac od kikirikija dokazano stabiliziraju nivo krvnog šećera, te tako sprječavaju nastanak dijabetesa i raznih krvožilnih bolesti.