Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oralno zdravlje

Zašto je sir izvrstan za zdravlje zuba i koja vrsta je najbolja?

sir
Foto: Unsplash
Ilustracija

Fermentisani mliječni proizvodi u ustima podstiču stvaranje alkalne sredine, a oko zuba stvaraju zaštitni sloj koji štiti od kiselina koje napadaju gleđ

Sir je mnogima omiljena namirnica, ali je često na lošem glasu. Međutim, sada imamo jednu odličnu vijest za sve ljubitelje sira! Prema riječima stomatologa Joela Berga, postoji jedan razlog više da svakodnevno uživate u svom omiljenom siru – naime ovaj fermentisani mliječni proizvod izvrstan je za zdravlje vaših zuba.

„Sir je prijatelj vašeg oralnog zdravlja iz nekoliko razloga“, kaže dr Berg. Prije svega, sadrži malo ugljikohidrata – što otežava bakterijama u oralnom biofilmu u ustima da pretvaraju ugljikohidrate u šećer i zatim u kiselinu koja uzrokuje karijes. Fermentisani mliječni proizvodi u ustima podstiču stvaranje alkalne sredine, a oko zuba stvaraju zaštitni sloj koji štiti od kiselina koje napadaju gleđ, piše centarzdravlja.hr.

„Sir takođe može pomoći u održavanju zdrave pH ravnoteže u našim ustima, što je vrlo važno za održavanje oralnog zdravlja“, dodaje dr Berg. „Kada pH u ustima postane previše kisela, ubrzava se formiranje karijesa i proces propadanja zuba“.

Viši pH nivo na površini zuba više ih štiti od zubne erozije koja uzrokuje karijes. Takođe, konzumiranje sira povećava količinu pljuvačke u ustima, što je prirodni način održavanja zdrave pH ravnoteže.

Osim toga, sir sadrži puno kalcija, minerala koji je ključan za zdravlje kostiju i zuba. Prema smjernicama klinike Mayo, ženama između 19 i 50 godina treba oko 1000 miligrama kalcija dnevno, dok bi nakon 50. godine života trebalo da unose oko 1200 miligrama. I dok sigurno možete pronaći kalcij u veganskim izvorima hrane kao što su tofu, kelj i bademi, sir sadrži dobar dio hranljivih materija koje jačaju kosti.

Koja vrsta sira je bolja?

Ali osim što ste sada saznali da je sir dobar za sprječavanje karijesa, ali i za jačanje zuba, možda se pitate da li je određena vrsta sira bolja od druge. Dr Berg preporučuje da potražite minimalno prerađene sireve kao što su svježi sir, rikota, krem sir, maskarpone i mocarela.

„Takav sir ima malo masnoća i ugljikohidrata“, dodaje. Međutim, dr Berg takođe napominje da s bilo kojim sirom nećete pogriješiti, pa ako postoji određena vrsta koju obožavate, slobodno navalite.

I za kraj je važno napomenuti: brinite o higijeni zuba i svom oralnom zdravlju. Redovno perite zube, čistite koncem i ne odlažite godišnje preglede kod stomatologa. Uostalom, istraživanja tek treba da pokažu da sir može da vas zaštiti i od gingivitisa, ali ostaje da se nadamo.