Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

voće a ne povrće

Zašto je dobro jesti paradajz

paradajz
FOTO: Pixsell

Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više paradajz imaju manji rizik od raka pluća, prostate i želuca

Paradajz je voće koje se često pogrešno naziva (i priprema) kao povrće. Sadrži vlakna, vitamin C, kalij, folat i još mnogo toga. Jarko crvena boja zrelog paradajza dolazi od likopena (crveni pigment) i beta-karotena (pridonosi narančastom sjaju) – dva antioksidansa odgovorna za neke od zdravstvenih koristi paradajza.

Šta sve jedan sirovi paradajz srednje veličine obezbjeđuje

– 23 kalorije

– 5 g ugljenih hidrata

– 1 g proteina

– manje od 1 g masti

– 1,5 g vlakana

– 17 g vitamina C

– 10 µg (mikrograma) vitamina K

– 296 mg kalija

– 19 mg folata.

Imajte na umu da se nutritivne vrijednosti mijenjaju ovisno o tome da li paradajz jedete svjež, u soku, sosu ili u drugim oblicima. 

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i holesterola

Bolest srca je vodeći uzrok smrti širom svijeta, ali istraživači su otkrili da ishrana koja uključuje paradajz, koji je bogat likopenom, pomaže u smanjenju ovog rizika. Pregledom 25 prethodnih studija utvrđeno je da visoki nivoi likopena u krvi smanjuju rizik od srčanih bolesti za 14 posto.

Paradajz je dobar i za regulaciju nivoa holesterola.

Manji rizik od raka

Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više paradajza imaju manji rizik od raka pluća, prostate i želuca. Istraživači vjeruju da likopen i beta-karoten u paradajzu smanjuju rizik od raka. Ova dva antioksidansa su pokazala antikancerogena svojstva u brojnim studijama.

Paradajz jača imunitet

Iako istraživanja različito gledaju na to da li vitamin C zaista može spriječiti prehladu, znamo da je ovaj vitamin od suštinskog značaja za dobro funkcioniranje vašeg imunološkog sistema.

Jedna šolja soka od paradajza nudi 45 miligrama vitamina C, što predstavlja skoro 70 posto dnevnih potreba odrasle osobe. Vitamin C je i snažan antioksidans koji pomaže u jačanju imunoloških ćelija koje se bore protiv infekcija i sprečavaju oštećenje zdravih ćelija slobodnim radikalima.