Zašto je dobro jesti bijeli luk
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prepoznala je korisna svojstva bijelog luka i smatra da je odličan dodatak ishrani u borbi protiv hiperlipidemije (povišenog nivoa masnoća u krvi), ili sprečavanja vaskularnih problema povezanih sa starenjem, kao što je ateroskleroza.
Bijeli luk se kao efikasan dodatak preporučuje pacijentima koji pate od povišenog krvnog pritiska, piše Le Parisien.
Matej J. Budof, naučnik u kompaniji “BioMed LA”, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u “smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu da dovedu do srčanih bolesti”.
Naučnici su pratili stanje 55 pacijenata starosti od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog pritiska, drugi od gojaznosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmjerena količina masnoća i kalcijuma u njihovim arterijama.
U narednih godinu dana prvoj grupi pacijenata naučnici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta bijelog luka.
Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobijala ekstrakt bijelog luka ukupna količina plaka (naslaga) u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustina naslaga.
Bijeli luk od davnina ima reputaciju lijeka i sredstva za prevenciju mnogobrojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko djelovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno djelovanje u liječenju gljivice candide albicans.
Odstajali ekstrakt bijelog luka može da spriječi stvaranje plakova na ćelijama arterija i tako usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje sprovedeno u SAD, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.