Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mljevena paprika

Začin koji će svako jelo učiniti ukusnijim, mnogi kažu da je jedan od najboljih na svijetu

hrana restoran pixabay

Da treba napisati odu jednom začinu kojeg imate u kuhinji, koji bi bio vaš odabir?

Nakon pripreme raznih recepata, postoji jedan začin bez kojeg teško da biste mogli pola njih pripremiti, a to je crvena paprika. Mnogi će reći da je ovo začin najbolji na svijetu i da se može koristiti pri pripremi bilo kojeg slanog jela.

Paprika potječe iz Južne Amerike, a danas je jedna od najčešće korištenih namirnica, posebno u našim krajevima. Zašto je tako dobra? Saznajmo u tekstu…

ŠTO JE MLJEVENA PAPRIKA?

Paprika je mljeveni začin izrađen od suhog crvenog ploda slađih sorti biljke Capsicum annuum. Tradicionalno se pravi od sorte Capsicum annuum iz skupine Longum, koja također uključuje čili papričicu. Iako mnogi misle da je uvijek u pitanju ljuti začin, paprika je u stvari vrlo blagog okusa.

Dok se može raditi samo o začinu jedne vrste paprike, postoje i razne varijante začina. Pa tkao možete pronaći ljutu ili slatko papriku i koristi se u pripremi raznih jela – poput slatkog ili ljutog Curryja. Slatka paprika se priprema kada su sjemenke iz ploda uklonjene prije nego se melje, a ljutina će upravo nastati zbog sjemenki. Naravno, kakva će paprika biti u pojedinoj zemlji, ovisi i o ukusu stanovnika pa nam je tako svima poznata ona ljuta Mađarska ili dimljena Španjolska.

KAKO JE KORISTITI?

Baš kao što papar daje jeli dodatni okus i ističe svo njegovo bogatstvo, to isti čini i crvena paprika. Postoje brojni recepti koji obožavaju crvenu papriku, poput gulaša, piletine, ali i škampa ili jaja.

Paprika može salati od krumpira dati poseban okus, vaš omiljeni hummus podići na sasvim drugi nivo. Sigurno niste znali da je možete dodati i čokoladnom desertu.