jednostavan recept
Za bolji ukus palačinaka potreban je samo jedan poseban sastojak
Osim što mogu biti slatke, mogu biti i u slanoj varijanti pa ih je lijepo spremiti i za doručak
Palačinke su omiljena, brza poslastica za mnoge. Osim što mogu biti slatke, mogu biti i u slanoj varijanti pa ih je lijepo spremiti i za doručak.
Evo jednog recepta.
Sastojci za mekane palačinke:
3 šolje brašna, 2,5 šolje kisele vode, 1 kašika šećera, malo soli, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera,ulje
Priprema:
Pomiješati brašno sa kiselom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije rjeđa kaša.Dodati jednu kašiku ulja i još malo promiješati.
Za pečenje palačinki najpogodniji je tanjir sa teflonskim dnom. U tanjir sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagrije, sipati oko pola kutlače tečne smjese, taman toliko da pokrije dno tanjira.
Kada se jedna strana palačinke ispeče, prevrnuti je na drugu stranu. Prije pečenja svake palačinke dodati u tanjir nekoliko kapi ulja