Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici tvrde

Vulkanske erupcije na Islandu bi mogle trajati čak stoljećima

Foto: X

Pet većih erupcija vulkana zbilo se samo od prošlog decembra. Lava se izlila iz pukotina u zemlji i zahvatila je neke kuće

Najnoviji niz vulkanskih erupcija na Islandu bi mogao trajati decenijama ili čak stoljećima, prema istraživanju objavljenom u časopisu Terra Nova u srijedu.

Niz erupcija je započeo 2021. na poluotoku Reykjanes u jugozapadnom dijelu otoka, svega 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reykjavika.

Velik dio stanovništva sjevernoatlantskog otoka živi u pogođenoj regiji. Tamo se također nalazi jedina međunarodna zračna luka i nekoliko geotermalnih elektrana koje zemlju opskrbljuju toplom vodom i električnom energijom.

Analiza podataka

Pet većih erupcija vulkana zbilo se samo od prošlog decembra. Lava se izlila iz pukotina u zemlji i zahvatila je neke kuće.

Istraživači su analizirali podatke o potresima u protekle tri godine i uspoređivali hemijska i fizikalna svojstva lave s različitih mjesta kako bi odredili dolazi li iz iste podzemne magmatske komore.

Otkrili su da se zaista radi o magmi sa sličnim petrografskim svojstvima. To upućuje na povezan podzemni sustav magme, napisali su istraživači. S obzirom na seizmološke podatke, vjeruju da je riječ o umjereno velikoj akumulaciji magme na dubini od otprilike devet do 11 kilometara, koja je dugačka 10 kilometara. Nastajala je između 2002. i 2020.

Tim istraživača je zaključio da bi trenutna serija erupcija mogla biti početak dugotrajne epizode, no ne mogu predvidjeti koliko će zapravo trajati.

Island se nalazi na mjestu gdje se sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča razdvajaju. Stoga su vulkanske erupcije česte, no erupcije vulkana bližih središtu otoka obično traju nekoliko dana ili sedmica. Erupcije iz pukotina pak mogu trajati znatno duže.