Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti

Voće koje kardiolozi jedu kako bi ojačali zdravlje srca

šta snižava holesterol
FOTO: Unsplash

Kardiolog Sushant Khaire za zdravlje srca konzumira banane

Redovna konzumacija voća i povrća naučno je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ali, kojem voću dati prednost? Ako pitate kardiologe, odgovor glasi: bobičastom voću, jabukama i bananama.

“Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidansa i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za crijeva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravoj razini i sprječavaju porast krvnog pritiska”, kaže kardiologinja Joy Gelbman za Prevention.

Kardiolog Deepak Vivek najviše voli jabuke. One sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Osim toga, jabuke su također dobar izvor vlakana, vitamina C i kalija, a sve te tvari podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

“Jabuke imaju niski glikemijski indeks, a konzumiranje takve hrane pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti”, objasnio je dr. Vivek.

Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana

Kardiolog Sushant Khaire za zdravlje srca konzumira banane.

“Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija i antioksidansa. Ove hranjive tvari ne samo da podržavaju srce, već pomažu tijelu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu probavi, vitamin C jača imunološki sistem, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca”, naglasio je.

Voće je posebno korisno za zdravlje srca jer sadrži mnogo vitamina i minerala.

“Procjenjuje se da se 80 posto smrti može spriječiti prehranom i životnim navikama”, poručuje dr. Gelbman.

Američko udruženje za srce preporučuje četiri obroka voća dnevno kao dio zdrave, uravnotežene prehrane.