Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prenose ga komarci

Virus oropouche stigao i na tlo Evrope: Kad uđe u krvotok, može se brzo proširiti po cijelom tijelu

Virus oropouche
FOTO: Screenshot
Virus oropouche mutirao

Virus oropouche uzrokuje simptome slične gripi – visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, mučninu i povraćanje

Tajanstveni virus koji je nekada bio ograničen na područje Amazonije prošao je genetske promjene te se u opasnijoj verziji počeo širiti diljem Amerika. Donedavno je virus oropouche, koji prenose komarci, bio relativno nepoznata bolest uglavnom ograničena na amazonski bazen u Južnoj Americi. Ali od kraja 2023. ova se infekcija počela širiti izvan svog uobičajenog područja.

Od 1. avgusta ove godine zabilježeno je više od 8.000 slučajeva takozvane groznice ljenjivaca, s dva smrtna slučaja u Brazilu. Većina zaraza dogodila se u Južnoj Americi, ali su se infekcije pojavile i u Sjedinjenim Državama i Evropi. 

Prvi slučajevi u Evropi

Zbog naglog porasta slučajeva američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je zdravstveno upozorenje liječnicima u SAD-u. Prvi slučajevi virusa u Evropi otkriveni su u junu i julu ove godine kod putnika koji su se zarazili tokom boravka u Brazilu i na Kubi, piše BBC.

Panamerička zdravstvena organizacija je zbog virusa oropouche izdala epidemiološki alarm i podigla nivo rizika za javno zdravlje na “visoku”. “Iako je bolest dosad imala blage simptome, potreban je pojačani nadzor zbog geografske rasprostranjenosti prijenosa i pojave težih slučajeva”, stoji u saopćenju agencije.  

Šta je virus oropouche? 

Oropouche je endemičan virus za regiju Amazone u Južnoj Americi, a širi se putem ugriza insekta. Najčešće se širi malenim mušicama Culicoides paraensis, kojih ima u izobilju na velikom području Amerike. No mogu ga prenijeti i komarci Culex quinquefasciatus i Ochlerotatus serratus, koje nalazimo u tropskim i suptropskim regijama. 

Virus oropouche komarci
FOTO. Screenshot
Virus oropouche prenose komarci

Zasad nije zabilježen direktan prijenos s čovjeka na čovjeka. Virus se, jednom kad uđe u krvotok, može brzo proširiti po cijelom tijelu. Izgleda da se posebno nakuplja u mozgu i jetri. Dobio je ime po selu u kojem je zabilježen prvi slučaj. Naime, vlasti su 1955. prvi put izolirale ovaj virus iz krvi bolesnog šumskog radnika u naselju Vega de Oropouche u Trinidadu i Tobagu. 

Dosad je zabilježeno oko 500.000 slučajeva zaraze, no stvarni broj je vjerovatno veći jer simptomi jako nalikuju drugim bolestima od kojih se dobiva temperatura. Krajem 1980-ih počele su se pojavljivati infekcije u Panami, Peruu i Ekvadoru, a od 2000. u Boliviji, Kolumbiji, Ekvadoru i Francuskoj Gvajani. 

Naučnici su nedavno otkrili da je došlo do promjene u genetskom kodu virusa

Naučnici su nakon nedavne analize virusa otkrili da je došlo do promjene u njegovom genetskom kodu, zbog čega se efikasnije razmnožava u stanicama zaraženih. To znači da potencijalno može izazvati teže simptome i da se lakše širi ugrizima komaraca. 

Virus oropouche naucnici
FOTO: Screenshot

Ranije ove godine u Brazilu su nakon zaraze umrle dvije mlade i inače zdrave žene. Vlasti istražuju i treći smrtni slučaj sredovječnog muškarca. Također je bilo nekoliko slučajeva zaraza trudnica pri kojima je došlo do smrti nerođenog djeteta ili problema s razvojem mozga bebe. 

Simptomi zaraze 

Virus uzrokuje simptome slične gripi – visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, mučninu i povraćanje. U teškim slučajevima može izazvati meningitis.  

Prema CDC-u, simptomi obično počinju tri do deset dana nakon ugriza i traju tri do šest dana. Mogu se ponovno javiti nekoliko dana ili sedmica nakon preboljenja. Nije jasno što uzrokuje ove recidive, možda se radi o istoj infekciji ili su se oboljeli ponovno zarazili. 

Bolest je poznata i pod nazivom “groznica ljenjivaca” jer je prvotno otkrivena kod majmuna urlikavca, a 1960. u Brazilu je izolirana iz ljenjivca. Zasad nije poznato koja divlja životinja je glavni domaćin virusa. Trenutno ne postoje specifični tretmani za ovu bolest, pa zdravstvene organizacije naglašavaju potrebu za razvoj cjepiva.