Kardiolog preporučuje
Tri najbolja voća i povrća za snižavanje holesterola
Dr Sagbir preporučuje povećan unos voća i povrća, ali uvijek izdvaja nekoliko specifičnih namirnica za snižavanje holesterola
Nije iznenađujuće da je zdrava ishrana jedan od ključnih faktora za snižavanje holesterola. Ako niste sigurni odakle počnete, kardiolog David Sagbir ima nekoliko savjeta.
„Voće i povrće ne sadrže holesterol i imaju malo masti, zbog čega su važni u kontroli visokog nivoa holesterola“, rekao je za EatingWell.
Dr Sagbir preporučuje povećan unos voća i povrća, ali uvijek izdvaja nekoliko specifičnih namirnica za snižavanje holesterola.
Namirnice za snižavanje holesterola su:
Lisnato zeleno povrće
Namirnice poput špinata, kelja i rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu smanjiti nivo holesterola, pa samim tim i rizik od srčanih bolesti, prenosi Index.
Avokado
Sa svestranim avokadom nikada ne možete pogriješiti. To je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti. Drugim riječima, avokado može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Citrusi
Osim što je voće slatko, zdravo je za kontrolu holesterola. Agrumi, poput narandži, sadrže pektin koji može pomoći u borbi za snižavanje holesterola.