ramazanska tradicija
Tradicionalni recept: Kako napraviti topu, skoro neizostavno jelo za iftar
Tradicionalni recept za ovo jelo koje je obično prvo na iftarskoj sofri
Danas je prvi dan svetog muslimanskog mejseca ramazana.
Bez tope se ramazanski iftar ne može zamisliti, zbog toga vam donosimo jedan tradicionalni recept za ovo jelo koje je obično prvo na iftarskoj sofri, pogotovo u Sarajevu.
Sastojci
Za pripremu ovog jela je potrebno: mladi sir, mozzarela, masni sir, (Travnički), pavlaka, malo mlijeka, mala kašika brašna, 50 grama putera i so.
Priprema
Priprema se na sljedeći način:
– U tavi ili aluminijskom tanjuru staviti mladi sir, masni sir, mozzarelu, pavlaku, puter. Možete pomiješati bilo koji sir od ovih pobrojanih. Neko stavlja i feta sir.
– Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu. Možete staviti i svega podjednako.
– Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli.
– Po želji mozete staviti jaje, koje će te staviti na samom početku zajedno s ostalim sastojcima.
– 5. Gotovu topu možete preliti istopljenim puterom i služiti uz vruć somun.