Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svestran i ukusan

Šta se događa s tijelom ako svaki dan jedemo krompir?

mladi krompir iz izvoza
FOTO: Pixsell
Ilustracija

“Krompir može biti zdrava svakodnevna opcija – sve dok ga pripremate na pravi način i birate dodatke koji su u skladu s vašim prehrambenim ciljevima”

Krompir je jedno od najpopularnijeg povrća na našim prostorima. Svestran je i ukusan – bilo da ga pečemo, pripremamo kao pire, u obliku čipsa ili pomfrita itd. No, postavlja se pitanje: je li zdravo jesti krompir svaki dan?

Prema nutricionistici Erin Palinski-Wade, krompir je nutritivno bogata i zdrava namirnica. Problem nastaje u načinu njegove pripreme – duboko prženi krompir nije jednako zdrav kao običan pečeni krompir.

“Krompir je apsolutno zdrava namirnica jer sadrži korisne nutrijente poput vlakana, kalija i željeza”, rekla je za Parade.

Bogat vitaminom C i B6

Nutricionistica Toby Amidor dodaje: “Osim vlakana, kalija i željeza, krompi su je bogat vitaminima C i B6. Iako se često kritizira njihov visok sadržaj ugljikohidrata, ugljikohidrati su glavni izvor energije za mozak i tijelo, posebno tokom intenzivnih tjelesnih aktivnosti.” Kako bismo osigurali da je krompir pripremljen na zdrav način, nutricionistice preporučuju pečenje, kuhanje ili pripremu u fritezi na vrući zrak.

Dakle, ako jedemo krompir svaki dan, može doći do pozitivnih promjena u tijelu, tvrde obje nutricionistice. Slažu se da vlakna i kalij u krompiru mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, pod uvjetom da krompir nije pržen ili preliven visokomasnim dodacima. Kalij igra ključnu ulogu u funkciji mišića, uključujući srce, što doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Krompir može biti zdrava svakodnevna opcija ako ga pripremamo na pravi način

S obzirom na visoki glikemijski indeks krompira, Palinski-Wade preporučuje: “Kombinirajte krompir s nezasićenim mastima, poput avokada ili maslinovog ulja, kako biste stabilizirali nivo šećera u krvi.”

Studije potvrđuju da krompir, kada se konzumira kao dio uravnoteženog obroka, može biti jednako prikladni kao i druge namirnice s niskim glikemijskim indeksom, poput basmati riže. “Ovi rezultati pokazuju da krompir može biti prikladna zamjena za druge ugljikohidrate, čak i za osobe s dijabetesom tipa 2”, dodaje Palinski-Wade.

Kada je riječ o gubitku težine, krompir može biti odličan dodatak zdravoj prehrani. Jedan srednji krompir ima samo 168 kalorija, a njegov visok sadržaj vlakana doprinosi osjećaju sitosti. Palinski-Wade tvrdi da dodavanje hrane s visokim volumenom i niskom kalorijskom vrijednošću, poput krompira, može pomoći u kontroli apetita i reguliranju porcija što često dovodi do smanjenja ukupnog unosa kalorija.

“Krompir može biti zdrava svakodnevna opcija – sve dok ga pripremate na pravi način i birate dodatke koji su u skladu s vašim prehrambenim ciljevima”, zaključila je Palinski-Wade.