Španska tortilja s krompirom
Španska jela poznata su po ukusnim i dostupnim namirnicama i jednostavnoj pripremi. Jedno takvo je i tradicionalna tortilja od krompira. Riječ je o jelu koje u samo 30 minuta može pripremiti svako, a za koje vam trebaju samo 3 najjeftijina sastojka.
Sastojci:
– 4 srednja krompira
– 1 veća glavica luka
– 4 jaja
– Maslinovo ulje
– Sol i papar
Priprema:
1. Krompir ogulite i narežite na tanje kockice, a luk na tanke trakice.
2. Na tavi ugrijte maslinovo ulje, da pokrije cijelo dno i ubacite luk i krompir te sve zajedno dobro prodinstajte da se krompir zapeče, a luk potamni.
3. Jaja razbijte u veću posudu i zamutite ih za kajganu, dodajte krompir i luk (procijedite višak ulja u šoljicu) i sve zajedno izmiješajte.
4. Ponovno zagrijte tavu i dodajte ulje od pečenja krompira te, kada se zagrije, ubacite mješavinu krumpira, luka i jaja
5. Ostavite u tavi na laganijoj vatri, bez miješanja da se dno zapeče.
6. Tavu prekrijte tanjirom pa okrenite tavu da tortilja ostane na tanjiru te je potom vratite u tavu (da sklizne s tanjira) kako bi zapekli i drugu stranu.
7. Kada se i druga strana zapeče, tortilja je gotova.
8. Ponovo poklopite tavu tanjirom te okrenite da tortilja ostane na tanjiru kao torta.
9. Razrežite je na trokute (kao tortu) i poslužite toplu.