Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Problem riješite ekspresno

“Šok tretman” na samo tri minute dnevno pomoću kojeg se rješava buđ u kući

Foto: Screenshot/YouTube
Ilustracija

Šok provjetravanje nije samo jednostavan čin otvaranja prozora, već odražava holistički pristup

Buđ u kući može biti jako loša za vaše zdravlje, a internetom se dijeli tehnika ​​rješavanja ovog problema, za koji su potrebne samo tri minute dnevno.

U Njemačkoj imaju tehniku ​​koja se zove „Stosslüften“ – u bukvalnom prevodu „šok ventilacija“. To znači da umjesto da držite samo jedan prozor otvoren cijeli dan (što je veliki gubitak energije), otvorite nekoliko prozora u cijeloj kući na tri minute, stvarajući jaku promaju.

Kad ovaj relativno suh hladni vazduh uđe u kuću, ona se zagrijeva. Kako postaje toplije, može apsorbovati dio dodatne vlage iz kuće. Ovo treba raditi nekoliko puta dnevno i trebalo bi da ubrzo vidite promjenu, piše Jutarnji list.

Šok provjetravanje nije samo jednostavan čin otvaranja prozora, već odražava holistički pristup.

Za Nijemce je svjež vazduh od najveće važnosti, bilo kod kuće, u kancelariji ili čak na javnim mjestima. Svrha šok ventilacije je da se oslobodi ustajalog vazduha i da osvježi prostoriju, piše Sprich-deutsch.de i ukazuje na nekoliko koristi „Stosslüftena“:

Poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru – „udarna“ ventilacija efikasno uklanja ustajali vazduh koji sadrži zagađivače, mirise i vlagu, što poboljšava kvalitet vazduha i stvara prijatno okruženje u zatvorenom prostoru.

Promovisanje zdravlja – svjež vazduh je dobar za naše tijelo i um, šok ventilacija obezbjeđuje adekvatno snabdijevanje kiseonikom, povećava koncentraciju i čak može poboljšati raspoloženje.

Ušteda energije – iako šok ventilacija povećava potrošnju energije tako što snižava temperaturu u prostoriji na kratko vrijeme, to može dovesti do dugoročne uštede, šok ventilacija može regulisati nivoe vlažnosti, sprečavajući rast buđi i povezane troškove energije.

Kako pravilno izvesti „šok ventilaciju“

Najbolje je da na ovaj način luftirate stan nekoliko puta dnevno. Ovo omogućava redovnu razmjenu vazduha, a da se prostorija ne ohladi previše.

Otvorite širom prozore i vrata kako biste osigurali optimalan protok vazduha što je bitno da se ne bi zadržala buđ u kući.

Da biste maksimalno povećali razmjenu vazduha, takođe otvorite prozore i vrata u susjednim prostorijama. Ovo stvara promaju i omogućava distribuciju svježeg vazduha po kući.

Pustite da vazduh tako cirkuliše tri minute, možete i duže.

U idealnom slučaju, provjetravajte stan ujutro, u podne i uveče. Ovo obezbjeđuje svjež vazduh u prostorijama u različito doba dana.

Nažalost, promaja je „stara balkanska boljka“, pa ne znamo kako će se ovaj tretman primiti kod nas.