Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećate li se kioska K67 i viršli sa samo razvodnjenim senfom?

kiosk

Da, u pitanju je čuveni crveni jugoslovenski kiosk. Lako je objasniti šta K67 znači. Ime je dobio po godini u kojoj ga je patentirao tada mladi slovenački arhitekta Saša Mehtig (Saša Mächtig). Ali šta on za starije generacije zapravo znači?

Koristeći nove tehnologije i nove materijale koji su tada bili u modi Saša Mehtin proizveo je inovativno i praktično rješenje koje je uvršteno u kolekciju dizajna Muzeja moderne umetnosti iz New Yorka. Međutim, kada se danas u društvu spomene K67 u žargonu poznatiji kao crveni kiosk, niko prvo ne pomisli na Momu, već na čuvene viršle i trouglasti jogurt, piše “Blic”.

Danas da pitamo ljude šta je bilo tako posebno u tim viršlama svi bi dali drugačiji odgovor. Nekima je caka u posebnom razvodnjenom senfu jer drugog priloga nije bilo, drugima u zemički, trećima u trouglastom jogurtu…

Ali, ne pomislimo samo na to. Pomislimo i na neka ljepša i nevinija vremena. Kada se baš toj neponovljivoj viršli i jogurtu radovalo mnogo više nego danas kada su pekare pune svakojakih peciva. Kada su naše želje bile mnogo skromnije, ali srca mnogo ispunjenija.

Sjetimo se nekog drugačijeg, ljubaznog, čistog sa starim kolima i tablicama na par i nepar, sjetimo se arhitekture koja je tada bila pojam modernog, radnih akcija, igranki, šetnji po korzu, zvoncara, dugih kosa, pionirskih marama i kapica….

Spisak je gotovo beskonačan, ali emocija je ista. Čega se sve vi sjetite?