Sedam razloga zašto korica od narandže nije za bacanje
Naranča je mnogima jedan od omiljenih citrusa.
Njezino sočno meso je zdravo i osvježavajuće, a miris mazi sva osjetila. Ali kada ogulite omiljeno voće, ne bacajte koru.
Donosimo sedam genijalnih stvari koje možete napraviti s korom od narandže.
Napomena:
Narandžinu koricu konzumirajte samo ako je naranča iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla)
Osvježavajuće kocke leda
Koricu naribajte ili narežite na kockice te svaki komadić stavite u posudicu za led, zalijte vodom i zaledite. Kockice leda ubacite u vodu ili sok.
Napravite sredstvo za čišćenje
U staklenku ubacite kore od narandže i u potpunosti prelijte alkoholnim octom. Ostavite da odstoji dvije sedmice te svako toliko protresite i dobili ste sredstvo protiv kamenca, za čišćenje frižidera, šporeta i odvoda.
Napravite piling za tijelo
U staklenci pomiješajte po pola šoljice od morske soli i bademovog ulja te dodajte kapiku naribane korice narandže i limuna te spremite na suho i hladno mjesto. Prije tuširanja mješavinom istrljajte kožu.
Napravite začin u prahu
Koricu naranče očistite od bijelog dijela, poslažite na lim za pečenje i ostavite na toplom mjestu da se potpuno osuši (možete i u pećnici na 160 stepeni oko 3 sata).
Osušenu koru sameljite, spremite u staklenku i stavite u frižider. Narandžu u prahu posipajte po desertu, jelu ili salati ili dodajte u čaj.
Očistite sudoper
U sudoper nasipajte malo soli. Koricom od narandže izribajte unutrašnjost sudopera te ga isperite toplom vodom.
Spriječite grudvanje smeđeg šećera
Nekoliko komadića korice stavite u posudu sa šećerom te je dobro zatvorite.
Protiv neugodnog mirisa iz kante za smeće
Svaki puta iznova na dno vreće za smeće poslažite kore od narandže.