Sedam načina kako da iskoristite stari hljeb
Ako vam je ostalo hljeba, nema potrebe da ga bacate. Donosimo nekoliko izvrsnih načina na koje ga možete iskoristiti.
1. Dvopek
Hljeb isijecite na šnite, složite na pleh i pecite na visokoj temperaturi između 10 i 15 minuta.
2. Popara
Vrlo ekonomičan i brz obrok za koji ne trebate izdvojiti puno novca. U proključalu vodu dodajte ulje i sol, a potom i hljeb koji ste isjekli na veće komade. Kuhajte minutu do dvije. Na kraju sve možete preliti kiselim mlijekom, jogurtom, kiselim vrhnjem…
3. Zapečeni sendviči
Potreban vam je sir, paradajz, luk i delicija je tu! Hrskav i vruć hljeb je ukusan sam po sebi, pa čak niti ne morate pretjerivati s dodacima koji se mogu sastojati od onoga što imate u hladnjaku ili onoga što naviše volite. Naprimjer, na šnitu hljeba stavite pršuta, malo izgnječenog bijelog luka i kockicu sira.
4. Prezle
Osušeni hljeb sameljite i dobili ste odličn dodatak koji možete koristiti prilikom pohovanja ili pripremanja knedli.
5. Pizza
Poslažite kriške u pleh, tik jednu do druge, da budu sabijene. Ako je hljeb pretvrd malo ga pokvasite mlijekom, u suprotnom je dovoljno da ga premažete uljem ili maslacem. Potom stavite nadjev koji koristite za pripremanje pizze: sos od paradajza, sir, gljive, začini… Pecite doslovno nekoliko minuta, tek da tijesto postane vruće i omekša.
6. Pohovani hljeb
Razmutite jaja, uvaljajte u njih šnite hljeba s jedne i druge strane i ispecite na tavi.
7. Brusketi
Ako su kriške velike presijecite ih na pola. Poprskajte ih maslinovim uljem, dodajte začine po izboru, naprimjer, bosiljak, ružmarin, limunov sok… Nadjev je također vaš izbor u što mogu spadati šampinjoni, sir, masline, paradajz… Pecite u rerni na 200 stepeni 15-ak minuta.