Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki događaj

“Samo je jednom pedeset”: Jubilarna Una regata najbolje organizirana do sada

una regata
FOTO: Fena

Una regata povezuje tri grada u Unsko-sanskom kantonu a to su Bihać, Cazin i Bosanska Krupa što je veoma značajno sa aspekta razvoja i unapređenje privrede i privrednog ambijenta

Jubilarna 50. Una regata, koja će se održati od 24. do 27. jula pod motom “Samo je jednom pedeset”, prepoznata je kao najznačajniji turistički brend Unsko-sanskog kantona.

Na konferenciji za medije organiziranoj tim povodom medijima su se obratili Nijaz Hušić, premijer Unsko-sanskog kantona, Armin Kardašević, ministar privrede USK, te Alen Zulić, v.d. direktora Nacionalnog parka Una.

Svi su izrazili veliko zadovoljstvo i ponos zbog ovog značajnog jubileja, naglašavajući važnost Una regate za turistički i privredni razvoj kantona.

una regata
FOTO: Fena
Jubilarna 50. Una regata

Očekujemo ove godine da napravimo milionska ulaganja

-Ovo je najbolja organizacija Una regate dosad a što se tiče Vlade kantona mi ovo prepoznajemo kao najznačajniji turističkih projekata i kao prethodnih godina finansijski podržali organizaciju ovog značajnog događaja. Naše aktivnosti se ne vežu samo za organizaciju Una regate, već i za unapređenje infrastrukture Nacionalnog parka Una. Prije nekoliko dana smo održali sastanak na tu temu i očekujemo ove godine da napravimo milionska ulaganja kada je u pitanju putna infrastruktura kako bi Nacionalni park una bio što pristupačniji turistima. U budućnosti ćemo raditi na tome da Una regata bude što masovnija a to ćemo raditi kroz podršku svim projektima koji se dešavaju u Nacionalnom parku kao i na zaštiti svih prirodnih bogatastava i vrijednosti koje ovdje imamo. Znamo šta trebamo raditi i imamo jasnu viziju sa novim direktorom na čelu i smo tu da Nacionalni park podržimo u svakom smislu – istakao je premijer Nijaz Hušić.

Una regata povezuje tri grada u Unsko-sanskom kantonu a to su Bihać, Cazin i Bosanska Krupa što je veoma značajno sa aspekta razvoja i unapređenje privrede i privrednog ambijenta.

Svi imamo koristi

-Od Une regate svi imamo koristi i privrednici koji se bave ovom oblasti, infrastruktura i ovakve manifestacije sigurno su temelj za održivi razvoj turizma u budućnosti. Mi smo se opredjelili da idemo u tom smijeru i podržavaćemo ovakve manifestacije. Istakao bih dobru saradnju sa Nacionalnim parkom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma s kojima smo održali nekoliko sastanaka a kada je u pitanju infrastruktura, narednih dana trebamo održati sastanak sa rukovodstvom Regionalnom direkcije cesta kako bi pronašli rješenja i načine implementacije sredstava za izgradnju regionalnog puta u Nacionalnom parku Una. – kazao je ministar privrede USK Armin Kardašević.

Ovogodišnji program Una regate je značajno obogaćen kulturno-zabavnim programom koji će otvoriti Berin Buturovića u Martin Brodu odakle starta Una regata, zatim koncert Harisa Džinovića treći dan regate na Gradskoj otoci u Bihaću, a završit će sa koncertom Teške industrije kojim će se svečano zatvoriti ovogodišnja jubilarna 50 Una regata.

una regata

– Ove godine smo organizirali besplatan prijevoz na koncert i programske aktivnosti u Martin Brodu. Pored toga smo osigurali besplatnu kotizaciju ove godine a preuzeli smo i obavezu osiguranja svih učesnika ove godine. Još uvijek agencije ne raspolažu sa tačnim podacima o broju učesnika koji će ove godine učestvovati u Una regati, ali prema svim pokazateljima mislimo da ćemo ove godine imati oko 1000 učesnika što će vjerovatno biti rekordni broj. – kazao je Alen Zulić, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Una.