Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RANO PREPOZNAVANJE

Riješite testove za demenciju i saznajte imate li rane simptome

starost alzheimer
Ilustracija: Pixabay

Jednostavni testovi koje ljekari koriste da bi pratili razvoj različitih vrsta demencije, pa i Alzheimerove bolesti, mogu se napraviti i kod kuće, radi provjere postoje li rani znakovi demencije

Septembar je mjesec borbe protiv demencije, a 21. septembra obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv Alzheimerove bolesti.

Procjenjuje se da u svijetu od raznih oblika demencije boluje 55 miliuna ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da bi njihov broj do 2050. mogao narasti i na 139 miliona, kaže za portal 24sata.hr specijalizant neurologije u KB Dubrava, dr. Filip Đerke.

Rano prepoznavanje simptoma demencije iznimno je važno, jer zaboravljivost u nekim slučajevima može biti posljedica nekih zdravstvenih stanja, pa se njihovim liječenjem i demencija može prevenirati ili odgoditi.

Upravo zbog toga važno je javiti se ljekaru kod prvih znakova koje primijetimo, među kojima su: poteškoće u obavljanju poznatih svakodnevnih zadataka, poput kuhanja ili pranja suđa; smanjen vokabular (često se ne možete sjetiti riječi koju želite izgovoriti); dezorijentisanost u vremenu i prostoru; pogrešno ostavljanje stvari (kad osoba, naprimjer, ostavi telefon u frižideru); potom promjene u raspoloženju, strahovi, povlačenje u sebe, povlačenje iz društvenih aktivnosti i slično.

Ako posumnjate na neki oblik demencije, kod kuće možete napraviti dva jednostavna testa koji mogu ukazati na to je li riječ o promjenama zbog kojih svakako treba posjetiti ljekara, kaže sagovornik.

  1. Test crtanja sata

Ovaj test koristan je kod detektiranja i praćenja progresije bolesti. Riječ je o jednostavnom kognitivnom testu u kojem se od osobe traži da nacrta sat, te na njemu brojeve i kazaljke koje pokazuju određeno vrijeme (npr. 11:10). Osoba dobije prazan komad papira i treba popuniti sat ispravnim položajem brojeva i kazaljki.

-Ono što u ovom testu gledamo je procjena vizualno-prostorne i izvršne funkcije, a ona može biti narušena u ranoj demenciji, kaže dr. Đerek.

  1. Mini-Cog test

Uključuje zadatak pamćenja tri riječi i test crtanja sata. Zatražite od osobe da zapamti tri riječi, neka nacrta sat s određenim vremenom, a zatim ga pitajte da se prisjeti te tri riječi.

-Evo primjera: Upamtite tri riječi (pr. Kapa, Ruža i Kamion). Nacrtajte sat koji, na primjer, pokazuje 2:35 sati. I na kraju upitajte osobu: Jeste li upamtili tri riječi koje sam vas zamolio? – pojašnjava dr. Đerek.