Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podizanje svijesti

Reumatoidni artritis češće pogađa žene, uglavnom u dobi između 20. i 45. godine

reumatoidni artritis
Foto: Fena

Mr.sci.dr Adisa Čengić, pedijatar, subspecijalista imunolog, alergolog i reumatolog sa Pedijatrijske klinike KCUS-a je rekla da je neophodno širiti svijest o postojanju hroničnih reumatskih bolesti kod djece

Primarni cilj obilježavanja „Svjetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa“ je podizanje svijesti javnosti o ovom oboljenju, te ukazivanje na značaj redovnih pregleda kao i predstavljanje spektra moguće i dostupne terapije u svrhu poboljšanja kvalitete života, istaknuto je danas na Kliničkom centru UNSA.

U okviru obilježavanja „Svjetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa“ organizovan je stručni skup koji je okupilo vodeće stručnjake iz oblasti reumatologije i imunologije, koji su podijelili svoja bogata iskustva i prezentirali najnovije metode u liječenju reumatskih bolesti.

Šef Odjeljenja reumatologije Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizma KCUS-a i predsjednik Udruženja reumatologa u BiH prof. dr Mevludin Mekić je rekao da su zajedno s Udruženjem osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti “SNAGA” pokrenuli kampanju pod nazovom “Uoči rano”.

Naglasio je visok stepen razumijevanja i saradnje s Ministarstvom zdravstva KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO KS), tako da je od prvobitnog broja od 35 pacijenata, koji su bili uključeni na biološku terapiju, sada u KS već uključen 131 pacijent. Na listi čekanja su još 84 pacijenta koje su delegirali iz Kliničkog centra i u bliskoj budućnosti se očekuje da će i to biti rješeno i da će svi oni koji su delegirani i kojima je potrebna, dobiti biološku tarapiju.

-Nadam se da ćemo uspjeti u narednom periodu da što više probudimo svijest o ovim bolestima, kao potrebi za ranim otkrivanjem i liječenjem pacijenata oboljelih od upalnog reumatizma. Cijela suština je rano otkrivanje bolesti i rano započinjanje sa liječenjem – istakao je prof. dr Mekić.

Predsjednica Udruženja “SNAGA” u BiH Alma Stefanišin je navela da Udruženje djeluje već devet godina na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

-Cilj i misija Udruženja je bila poboljšanje kvaliteta života oboljelog. Nažalost, uslijed situacije sa lijekovima, njihove dostupnosti ili nedostupnosti, Udruženje je fokus usmjerilo na obezbeđivanje terapija za sve oboljele. U zadnje dvije godine biološka terapija na prostoru KS je došla, zahvaljujući prije svega profesoru Mekiću i ZZO KS. Prošle godine smo uspjeli u sve kantone Federacije ubaciti biološku terapiju. Naravno, nedovoljan broj, s obzirom da u Bosni i Hercegovini boluje 45.000 ljudi od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti – istakla je Stefanišin dodajući da je cilj da sve biološke terapije budu dostupne svakom oboljelom kojem je doktor propiše.

Mr.sci.dr Adisa Čengić, pedijatar, subspecijalista imunolog, alergolog i reumatolog sa Pedijatrijske klinike KCUS-a je rekla da je neophodno širiti svijest o postojanju hroničnih reumatskih bolesti kod djece.

-Nažalost, ja i danas čujem ljude i kolege koji se pitaju pa zar i djeca boluju od tako teških i hroničnih bolesti. Boluju, i mi ih na našem odjelu uspješno liječimo. Koristimo se protokolima Američkog koledža za reumatologiju koji jasno i decidno kaže koju terapiju i u kojem vremenu koristiti. Mi već 12 godina koristimo biološku terapiju kod liječenja ovih dijagnoza. To je terapija koja nam je dostupna, zahvaljujući našoj i borbi Kliničkog centra i fondova jer je to jedna skupa terapija koja, nažalost, treba vrlo često i doživotno – dodala je dr. Čengić.

Reumatoidni artritis je teška, progresivna i hronična bolest. Najizraženija je na zglobovima, ali promjene mogu biti prisutne i na koži i potkožnom tkivu, mišićima, plućima, srcu, krvnim žilama.

Bolest češće pogađa žene, a uglavnom se javlja u dobi između 20. i 45. godine, iako se može javiti u svakoj životnoj dobi. Oboljenje je uzrokovano emocionalnim stresovima, te vanjskim faktorima poput hladnoće, vlage i fizičkih napora.