Tajne Gordona Ramsaya
Recept za najbolje palačinke: Jedan ključni sastojak pravi ogromnu razliku
Ono što poznati kuhar dodaje u smjesu, a u BiH rijetko koristimo u ovoj poslastici je – puter
U svojoj karijeri veliki kuhar Gordon Ramsay je mnogo puta otkrivao recepte za palačinke. Bilo da se se radilo o slanim, slatkim ili onim sa dodacima kumina, đumbira i kokosa, jedno im je zajedničko – savršeno tijesto.
Poznati britanski kuhar priznaje da se savršena glatka smesa postiže ako sve sastojke miješate žicom, a mlijeko postepeno pridružujte drugim sastojcima, piše Pun kufer.
Ono što on dodaje u smjesu, a u BiH rijetko koristimo u ovoj poslastici je – puter.
Evo i osnovnog recepta Gordona Ramsaya za savršene palačinke.
Sastojci:
125 grama brašna
2 srednje velika jaja
300 ml mlijeka
prstohvat morske soli
1 kašika istopljenog putera
Priprema:
Brašno pomiješajte sa solju. Jaja umutite mutilicom. U sredini brašna napravite rupu i ispunite je smjesom jaja i dodajte istopljeni maslac.
Polako dolivajte mlijeko u smjesu jednom rukom, a drugom rukom miješajte smjesu žicom.
Pustite da tijesto malo odstoji.
Zagrijte tavu, dodajte nekoliko kapi ulja, pa ispecite palačinke na uobičajeni način. Prijatno!