Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kb zenica

Prva transplantacija srca obavljena u Bosni i Hercegovini

opraciona sala
Foto: Unsplash
Ilustracija

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi uradio je tim ljekara Kliničkog centra Sarajevo na čelu sa doktorom Nerminom Granovom

Iz Kantonalne bolnice Zenica saopštili su da je 4. avgusta ove godine uspješno izvedena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora starosne dobi 21 godinu.

Navode da je moždana smrt dijagnosticirana 3. avgusta 2024. godine nakon čega je obavljen razgovor sa porodicom preminulog pacijenta u smislu doniranja organa. Zahvaljujući porodici koja je pristala na donaciju organa urađena je multiorganska eksplantacija.

“Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova uposlenika Kliničkog centra Sarajevo i uposlenika Kantonalne bolnice Zenica na čelu sa koordinatorom za transplantaciju primarijusom Senadom Čaušević i zamjenicom koordinatora primarijusom Nerminom Rizvanović. Eksplantirani su srce i oba bubrega. Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protiče uredno”, naveli su iz KB Zenica.

“Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi uradio je tim ljekara Kliničkog centra Sarajevo na čelu sa doktorom Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju pod vodstvom doktora Osmana Hadžiosmanovića”.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica izražava poštovanje i zahvalnost porodici donora na humanosti koji su svojim pristankom spasili tri života. Zahvalili su se i medicinskom timu uposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica i UKC Sarajevo koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa. Zahvalnost MUP Ze Do kantona na podršci.

Transplantacija organa i tkiva

Kantonalna bolnica Zenica na svojoj je zvaničnoj stranici objavila i da je 28. juna ove godine utvrđena moždana smrt kod pacijenta starosti 40 godina, koja je nastala usljed spontanog krvarenja u mozak.

“Nakon utvrđene moždane smrti obavljen je razgovor sa porodiciom preminulog pacijenta u smislu darivanja organa i tkiva. Porodica preminulog donora dala je pristanak za doniranje organa i tkiva u svrhu liječenja. Dan kasnije uspješno je izvedena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora”, objavili su.

Multiorganska eksplantacija je obavljena u saradnji medicinskih timova uposlenika UKC Tuzla, KCUS-a i Kantonalne bolnice Zenica na čelu sa koordinatoricom za transplantaciju primarijusom Senadom Čaušević.