"znak poremećaja pileta"
Provjeravate li jesu li pileća prsa “prošarana” bijelim trakicama?

Svakako bi bilo bolje izbjegavati takve komade mesa ako imate izbor
Bijelo, odnosno, pileće meso mnogima je čest izbor kada je meso u pitanju. Poznato je da jepileće meso dobar izvor proteina, ali i aminokiseline triptofan koja oslobađa osjećaj ugode.
Zbog toga se preporučuje kao prirodni antidepresiv, odnosno, ako se osjećate potišteno, konzumacija pilećeg ili purećeg mesa povisit će nivo seratonina u mozgu i poboljšati raspoloženje.
Osim zbog poveće količine proteina, bijelo meso odličan je izbor i za one koji pokušavaju izgubiti neželjene kilograme jer sadrži tek 165 kalorija na 100 grama mesa bez kože.
Ipak, na nešto biste morali obratiti pažnju kada kupujete pileća prsa, a to su bijele trake po njima. Vjerovatno ste dosada mislili kako to malo “masnoće” na njima nije ništa strašno, no nije riječ o tome, već o nečem sasvim drugom.
Pile uzgajano u masovnim uzgajivačnicama tretira se tako da u kraćem vremenu postane veće i teže s više mesa, a takvo meso na sebi ima više bijelih trakica nego meso uzgojeno u domaćem okruženju. Te bijele trake karakteriziraju se kao “znak poremećaja pileta”, odnosno poremećaja njihove mišićne mase te je meso s više bijelih traka, u slobodnom prijevodu, manje zdravo, piše Mirror.
Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da je meso s bijelim trakama manje kvalitetno meso i sadrži znatno viši postotak masnoće, čak 224 posto više masti.
Doduše, naučnici ističu kako takvo meso nema negativan utjecaj na zdravlje ljudi koji konzumiraju meso “prošarano” s više bijelih trakica, ali svakako bi bilo bolje izbjegavati takve komade mesa ako imate izbor.