Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika britanija

Pronađen jedan od najvažnijih fosila u posljednjih nekoliko decenija

fosil2

To je oko 30 miliona godina ranije nego što se smatralo da gušteri potječu

Novo otkriće upućuje na to da gušteri postoje 30 miliona godina duže nego što se ranije smatralo, piše BBC. Univerzitet Bristol je CT uređajem analizirao fosil gmaza koji se desetljećima čuvao u spremištu Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Analiza je pokazala da je nepoznati gmaz blisko povezan sa savremenim gušterima.

Dr. David Whiteside, koji je predvodio istraživanje, kazao je da će fosil “vjerovatno postati jedan od najvažnijih koji su pronađeni u posljednjih nekoliko decenija”.

Smatralo se da gušteri potječu iz razdoblja srednje jure, no novo otkriće sugerira da su živjeli i u razdoblju kasnog trijasa (prije 237-201 miliona godina). To je oko 30 miliona godina ranije nego što se smatralo da gušteri potječu.

Foto: Natural History Museum, London

Fosil utječe na procjene o porijeklu guštera i zmija, koji su kolektivno nazivaju ljuskaši, a utječe i na pretpostavke o njihovoj stopi evolucije.

Fosil je pronađen u spremištu kao dio zbirke iz 1950-ih, koja uključuje primjerke iz kamenoloma blizu Tortwortha na zapadu Engleske.

Istraživački tim je otkriće nazvao Cryptovaranoides microlanius, što znači “mali mesar” i odnosi se na njegovu čeljust, koja je prepuna oštrih zuba.